Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Bygninger i finansområde

4 spørsmål og svar om bankenes grønnvasking

Bankene pakker inn vanlige boliglån som grønne investeringer, for å skaffe seg billig finansiering. Pengene bidrar ikke til et eneste utslippskutt, eller ny grønn arbeidsplass. Hvordan skjer dette? Vi gir deg noen svar.

Flere banker misbruker penger som er ment å bidra til grønn omstilling. (Foto: Timothy Neesham/flickr/CC/BY-ND/)
Flere banker misbruker penger som er ment å bidra til grønn omstilling. (Foto: Timothy Neesham/flickr/CC/BY-ND/)

Bankene pakker inn vanlige boliglån som grønne investeringer, for å skaffe seg billig finansiering. Pengene bidrar ikke til et eneste utslippskutt, eller ny grønn arbeidsplass. Hvordan skjer dette? Vi gir deg noen svar.

Hva er en boligobligasjon?

 • En boligobligasjon er et lånepapir som investorer kan kjøpe av en bank. Dette er i dag en av de vanligste måtene for en bank å finansiere sine lån på. Man kan si at investorene gir bankene et slags lån hvor bankenes boliglån står som sikkerhet. Investorene får da avkastning gjennom en avtalt rente, mens bankene kan bruke sine midler på å låne ut til flere, og på den måten tjene mer penger gjennom renter.

Hva er kravene for grønne boligobligasjoner?

 • Ifølge Oslo Børs er grønne obligasjoner lån som skal finansiere miljøriktige formål. Ideen med grønne obligasjoner er at midler som hentes inn øremerkes til å finansiere grønne prosjekter og bedrifter som har tydelige miljøgevinster.
 • Bankene har selv satt kravene for hva en grønn boligobligasjon skal være med hjelp fra et konsulentselskap. Per i dag er kravet til en grønn boligobligasjon at boliglånene det skal være gitt penger til skal ha gått til boliger som er blant de 15 prosent mest energieffektive av alle boliger i Norge.
 • Dette er problematisk fordi alle nybygg som følger boligforskriftene vil være blant de 15 prosent mest energieffektive boligene, ene og alene fordi boligforskriftene stiller strengere krav til energieffektivitet. Investeringer i grønne boligobligasjoner bidrar dermed ikke til å spare en eneste ny kilowatt time energi, og heller ikke et eneste nytt utslippskutt.

Hvor omfattende er dette?

 • Grønne boligobligasjoner tilbys i dag av blant annet DNB og Sparebank 1 Boligkreditt. Dette utgjør totalt over 30 milliarder kroner i investeringer Danske Bank, Sparebanken Vest, Sparebank 1 SMN og Sparebank 1 SR-bank står klare og vil derfor sannsynligvis snart gå på børs med sine grønne boligobligasjoner. Dette er penger som kunne vært brukt på effektive klimatiltak og som isteden råtner bort i helt vanlige boliglån som ikke bidrar til et eneste utslippskutt.

Hvorfor gjør bankene dette?

 • Grønne investeringer er i vinden og etterspørselen fra investorer som vil investere grønt er økende. Ved å kalle boligobligasjoner for "grønne" kan de tiltrekke seg investorer som ønsker å investere i noe klimavennlig. Det at grønne investeringer er så populære gjør også at det blir lavere krav til avkastning fra investorene. Dette er altså noe bankene kan tjene på direkte.
 • Sparebank 1 Boligkreditt innrømmer at det ikke er noen klimaeffekt av grønne boligobligasjoner, mens DNB påstår at de bidrar til kutt. De mener det er en klimaeffekt siden de bidrar til å bygge energieffektive bygg. Men boligene de støtter har ingen flere krav enn andre bygg og grunnen til at boligene som inngår i deres grønne obligasjoner er mer energieffektive er altså bare at alle boliger har fått strengere krav om energieffektivitet.

Oppsummert:

Bankene får billig finansiering fra investorer ved å tilby et produkt som de kaller grønt, nemlig grønne boligobligasjoner. Sikkerheten til finansieringen kommer fra boliger som er bygget etter 2009. Fordi disse boligene er hakket mer energieffektive enn eldre boliger, kaller bankene disse for «grønne». Men når en investor som ønsker å investere i grønn omstilling investerer i norske bankers boligobligasjoner, så bidrar det ikke til en tydelig miljøgevinst i form av nytt utslippskutt. At bankene prøver å late som at helt ordinære boliger er et grønt produkt er rett og slett en grønnvaskingsskandale.

Les mer om bankenes grønnvasking

Framtiden i våre hender mener at:

 1. DNB og Sparebank 1 Boligkreditt må trekke tilbake sine obligasjoner og erstatte investorene som investerer i de “grønne” boligobligasjonene
 2. Danske Bank, Sparebanken Vest, Sparebank 1 SMN og Sparebank 1 SR-bank må skjerpe kriteriene før de går på børs
 3. Oslo Børs må stoppe handelen med obligasjonene
 4. DNV-GL og Sustainalytics må trekke tilbake sine godkjenninger
 5. Regjeringen må stille tydelige og skjerpede krav til definisjonen av grønne boligobligasjoner