Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Anja Bakken Riise

Den svarteste dagen i året

Da er vi der igjen, i den svarteste dagen i året. Men det er mange andre muligheter enn å kjøpe mest mulig på salg.

– Det finnes mange måter å gi fine julegaver på, sier Anja Bakken Riise. (Foto: Renate Madsen)
– Det finnes mange måter å gi fine julegaver på, sier Anja Bakken Riise. (Foto: Renate Madsen)

Da er vi der igjen, i den svarteste dagen i året. Men det er mange andre muligheter enn å kjøpe mest mulig på salg.

Handelsstanden forventer at vi skal svi av 3,8 MILLIARDER kroner – i løpet av én eneste dag: Black Friday. Hvis du er en som bruker dagen til å handle noe du absolutt trenger, så er det ikke noe galt med det.

Men i følge en ny undersøkelse handler hele 1 av 3 nordmenn på Black Friday. Mange sier at det de kjøpte på Black Friday i fjor var planlagt. De sier at de kjøpte ting de ville kjøpt uansett, for eksempel julegaver. Så da er det kanskje ikke så problematisk likevel da, at vi bruker så mange penger denne dagen?

Jo, det er dessverre det. Våre undersøkelser viser at nordmenns forbruk av klær, møbler og andre ting har flatet ut de siste årene. Men selv om forbruket vårt flater ut, er vi på et ekstremt høyt nivå. Dersom alle skulle forbrukt som oss nordmenn, så ville vi trengt 3,4 jordkloder. Det har vi ikke. Hvis forbruket vårt skal komme på et nivå som planeten tåler, så må de aller, aller fleste av oss forbruke mindre.

Men hvis det stemmer at det generelle forbruket vårt flater ut, samtidig som julegavehandelen består - hva forteller det oss? Kjøper vi mindre til oss selv, men fortsetter å kjøpe mange gaver til venner og familie? Kan det være at vi er redde for å ikke gi bra nok gaver til de vi er glade i? Er vi så redde at vi ikke tør å kjøpe brukt, eller å gi opplevelser, eller å gi noe til noen som kanskje trenger det mer?

I noen år nå har jeg hatt som mål å bare kjøpe brukte julegaver. Men jeg skal være ærlig å si at jeg synes det er vanskelig! Hvis jeg kommer på en konkret ting, bok eller leke som jeg vil gi til nevøen min – hva hvis jeg ikke finner den på Finn? Og enda verre – å gi brukt til venner og familie; hva om de synes jeg er gjerrig, eller bare ikke setter noe pris på det?

Nå kommer det stadig nye undersøkelser som viser at flere av oss blir glade for brukte gaver. Hele 44 prosent av nordmenn at de er positive til å få en brukt gave til jul. Finnmarkingene kommer best ut: hele 6 av 10 av våre nordligste innbyggere sier de gjerne mottar brukte gaver!

Hvis du er sånn som meg som likevel ikke synes at dette er helt enkelt (enda!), så er tipset mitt dette: snakk med familie og venner om forventninger om julegaver. Hør hva de tenker om å få brukte gaver. Snakk om de positive konsekvensene for miljøet – kanskje kommer det også med en ekstra god følelse av å gi noe med litt levd liv?

Så kan du kanskje heller bruke Black Friday til å sjekke ut alt det fine som finnes på Finn, Tise eller på et bruktmarked der du bor? Disse dagene er det flust av byttemarkeder og fiksefester rundtomkring. Og hva med å tilby tjenester til jul, som sying, lapping, fiksing, eller maling - som hjelper mottageren å ta vare på det de allerede har? Eller kanskje dere blir enige om heller å gi noe til noen som trenger det mer?

Mulighetene er mange. De aller fleste er bedre for miljøet enn at vi bruker Black Friday på å kjøpe flest mulig greier på billigsalg.