Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tekstilarbeider i Vietnam

Et stort skritt for en etikklov

Forslaget til en ny etikkinformasjonslov er en milepæl for forbrukermakt.

En etikklov gir forbrukeren rett til å få svar på hvor en vare er laget, og under hvilke forhold. Her er en tekstilfabrikk i Vietnam. (Foto: ILO/Aaron Santos / Flickr / CC-BY-NC)
En etikklov gir forbrukeren rett til å få svar på hvor en vare er laget, og under hvilke forhold. Her er en tekstilfabrikk i Vietnam. (Foto: ILO/Aaron Santos / Flickr / CC-BY-NC)

Forslaget til en ny etikkinformasjonslov er en milepæl for forbrukermakt.

– Dette er en stor og viktig milepæl for å gi forbrukerne rett til informasjon om produksjonssted og arbeidsforholdene til de som produserer varene vi kjøper.
Dette har vi i Framtiden i våre hender jobbet for siden vi foreslo dette i 2015, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Framtiden i våre hender foreslo en etikklov allerede i 2015, og nå er vi et stort steg nærmere denne loven.

En effektiv etikkinformasjonslov kan bidra til bedre lønn og tryggere arbeidsforhold for arbeiderne.

– For at loven skal bli effektiv, er det helt avgjørende at den sikrer forbrukere og organisasjoner rett til informasjon om produksjonssted og arbeidsforhold knyttet til hvert enkelt produkt. I tillegg er det bra at det følger sanksjoner dersom loven brytes, sier Anja Bakken Riise.

Les mer om våre forventninger til etikkloven her

Framtiden i våre hender forventer at Kjell Ingolf Ropstad følger opp dette arbeidet ved å legge frem et forslag til en effektiv etikkinformasjonslov for Stortinget.

– Det er av stor betydning at utvalget i tillegg har gått enda lenger enn det opprinnelige mandatet, i retning av en menneskerettighetslov for næringslivet. Dette er i overensstemmelse med vårt arbeid og krav over en årrekke, sier Anja Bakken Riise.

I 2012 fikk bruken av palmeolje stor oppmerksomhet, og det hadde ikke vært mulig å legge press på matvareprodusenter uten miljøinformasjonsloven, som ga oss rett til å få informasjon om hva slags 'vegetabilsk olje' som var i matvarene.

På samme måten kan forbrukere nå kreve svar fra selskaper om historien til en vare, dersom etikkinformasjonsloven blir vedtatt.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!