Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tekstilarbeider i Vietnam

Et stort skritt for en etikklov

Forslaget til en ny etikkinformasjonslov er en milepæl for forbrukermakt.

En etikklov gir forbrukeren rett til å få svar på hvor en vare er laget, og under hvilke forhold. Her er en tekstilfabrikk i Vietnam. (Foto: ILO/Aaron Santos / Flickr / CC-BY-NC)
En etikklov gir forbrukeren rett til å få svar på hvor en vare er laget, og under hvilke forhold. Her er en tekstilfabrikk i Vietnam. (Foto: ILO/Aaron Santos / Flickr / CC-BY-NC)

Forslaget til en ny etikkinformasjonslov er en milepæl for forbrukermakt.

– Dette er en stor og viktig milepæl for å gi forbrukerne rett til informasjon om produksjonssted og arbeidsforholdene til de som produserer varene vi kjøper.
Dette har vi i Framtiden i våre hender jobbet for siden vi foreslo dette i 2015, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Framtiden i våre hender foreslo en etikklov allerede i 2015, og nå er vi et stort steg nærmere denne loven.

En effektiv etikkinformasjonslov kan bidra til bedre lønn og tryggere arbeidsforhold for arbeiderne.

– For at loven skal bli effektiv, er det helt avgjørende at den sikrer forbrukere og organisasjoner rett til informasjon om produksjonssted og arbeidsforhold knyttet til hvert enkelt produkt. I tillegg er det bra at det følger sanksjoner dersom loven brytes, sier Anja Bakken Riise.

Les mer om våre forventninger til etikkloven her

Framtiden i våre hender forventer at Kjell Ingolf Ropstad følger opp dette arbeidet ved å legge frem et forslag til en effektiv etikkinformasjonslov for Stortinget.

– Det er av stor betydning at utvalget i tillegg har gått enda lenger enn det opprinnelige mandatet, i retning av en menneskerettighetslov for næringslivet. Dette er i overensstemmelse med vårt arbeid og krav over en årrekke, sier Anja Bakken Riise.

I 2012 fikk bruken av palmeolje stor oppmerksomhet, og det hadde ikke vært mulig å legge press på matvareprodusenter uten miljøinformasjonsloven, som ga oss rett til å få informasjon om hva slags 'vegetabilsk olje' som var i matvarene.

På samme måten kan forbrukere nå kreve svar fra selskaper om historien til en vare, dersom etikkinformasjonsloven blir vedtatt.