
– Enkelt å kutte plast
Hvis alle i Norge hadde gjort det samme som deltagerne i Plastutfordringen, ville vi i løpet av to uker redusert forbruket av plastposer med over 9 millioner, redusert kjøp av engangskopper med over én million og plukket over 300 tonn plast.


Hvis alle i Norge hadde gjort det samme som deltagerne i Plastutfordringen, ville vi i løpet av to uker redusert forbruket av plastposer med over 9 millioner, redusert kjøp av engangskopper med over én million og plukket over 300 tonn plast.
Plastutfordringen er et samarbeidsprosjekt mellom Framtiden i våre hender (FIVH) og Ducky.eco hvor målet er å mobilisere innbyggere til å redusere sitt plastforbruk og plastforsøpling, og pushe politikere og næringsliv til det samme.
133 husholdninger fra Oslo, Kristiansand, Trondheim, Tromsø og Lillehammer deltok i utfordringen, i tillegg til 10. klassingene ved Bjørnsletta ungdomsskole.
Gjennom den digitale plattformen Ducky fikk deltagerne forslag til 33 plastsmarte aktiviteter de enkelt kunne gjennomføre i hverdagen sin.
Kuttet store mengder plast
I løpet av en periode på to uker, har 133 husholdninger blant annet:
- Redusert forbruket av plastbæreposer med 927 stykk
- Redusert forbruket av engangs plastflasker med 1365 stykk
- Sagt «nei tak» til unødvendige plastprodukter 902 ganger
- Hatt 654 plastfrie måltider
- Reparert 91 produkter av/med plast i stedet for å kjøpe det nytt
- Redusert forbruket av engangskopper og lokk med 1173
- Oppfordret politikere, næringsliv og lagbaneledere til å redusere plastforbruket, forhindre plast på avveie eller bedre avfallssystemet 533 ganger
- Plukket minst 1467 plastartikler på avveie
- Arrangert 20 plastfrie arrangementer
Beste husholdning i Trondheim
Gabriela Kazimiera Warden og Agnieszka Wesolowska ble beste husholdning i Trondheim. I løpet av to uker gjorde de til sammen 526 store og små tiltak for å kutte plastforbruket og plastforsøplingen.
– Det er enkelt å kutte plast. Du må ikke være rakettforsker for å klare å kutte ditt eget plastforbruk, sier Gabriela.
Paret velger matbutikker som selger grønnsaker uten plast, kjøper ris og korn i løsvekt på Etikken i Trondheim, tar alltid med handlenett, bruker beeswrap istedenfor plastfolie, har egen brødpose, bruker sugerør av bambus, har alltid med flerbrukskopp til kaffe og egen vannflaske, og kjører kollektivt.
Utfordring på Bjørnsletta skole
102 elever og 11 lærere fra Bjørnsletta ungdomsskole deltok i Plastutfordringen. De bidro til blant annet å redusere forbruket av plastbæreposer med 393 stykk, reduserte kjøp av engangskopper med 612 stykk og plukket over 1200 plastenheter på avveie.
– Jeg lærte at det er lettere å være miljøvennlig enn man tror. Det er jo veldig enkelt å gi den ekstra lille innsatsen ved å for eksempel plukke litt søppel på bakken, eller å velge en flerbruksflaske framfor å kjøpe ny flaske, sier Emil Kvarekvål, som var en av elevene som deltok.
Hva kan jeg gjøre?
Du trenger ikke delta i Plastutfordringen for å redusere ditt plastforbruk og plastavfall. Her er noen enkle grep du kan gjøre i hverdagen som bidrar stort:
La bilen stå. Visste du at slitasje av bildekk er den største kilden til mikroplastutslipp i Norge? Ved å la bilen stå og ta bena fatt, sykle eller bruke kollektivt der det er mulig, bidrar du stort til å redusere mikroplastutslipp.
Ha alltid gjenbrukskopp med deg. Flere kafeer gir nå avslag i pris om du har med egen gjenbrukskopp. I tillegg holder kaffen seg varm lengre og du bidrar til å redusere forbruket av engangskopper og lokk.
Planlegg handleturen. Da kan du både ha med handlenett og gjenbruksbokser til fersk mat. Slik reduserer du forbruket av plastposer og plastemballasje der det er mulig.
Plastfrie måltider. Tar du utfordringen med å lage et plastfritt måltid? Sjekk våre tips her.
Plastsmart klesvask. Mesteparten av klærne våre er laget av – eller med – plast. I vask kan ett enkelt plagg slippe ut så mye som 1900 mikroplastpartikler! En enkel måte å hindre dette på er å redusere klesvasken, og være bevisst hvordan du vasker når du først må. Se våre tips for miljøvennlig klesvask her.
Push politikere og næringsliv. I plastutfordringen sendte deltagerne Facebook-meldinger og eposter til næringsliv, politikere og avfallsbransjen med en oppfordring om å redusere plastforbruket og bedre avfallssystemene. Det er ikke så vanskelig og skummelt som det høres ut, og har utrolig mye å si. Forbrukermakt funker!
Plastprosjektet er finansiert av Handelens Miljøfond, Bymiljøetaten i Oslo og Oslo europeisk miljøhovedstad 2019.