Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i Stortingets spørretime

Ap støtter havarikommisjon for klimamålene

Arbeiderpartiet støtter Framtiden i våre henders forslag om en havarikommisjon for Norges klimamål.

Stortinget setter klimamål de ikke klarer å oppfylle. Nå ønsker Arbeiderpartiet å finne ut hva som går galt. (Foto: Stortinget)
Stortinget setter klimamål de ikke klarer å oppfylle. Nå ønsker Arbeiderpartiet å finne ut hva som går galt. (Foto: Stortinget)

Arbeiderpartiet støtter Framtiden i våre henders forslag om en havarikommisjon for Norges klimamål.

 

Norge kommer ikke til å nå klimamålene for 2020, og dette har vært skjebnen til alle Norges klimamål de siste 30 årene. Derfor har Framtiden i våre hender foreslått å opprette en havarikommisjon som skal finne ut hvorfor Norge ikke når målene sine.

– Nå må vi lære. Hva gikk galt, hvor ligger ansvaret, hva må vi gjøre for at det ikke skjer igjen, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Hun mener det ikke handler om hvilken regjering som har skyld i at målene ikke blir nådd, men at det er avgjørende å finne ut hva som har gått galt.

– FN-rapport etter FN-rapport slår fast at det haster. Naturens tålegrenser bryr seg ikke om norsk partipolitikk, og vi har i praksis ti år på oss for å halvere utslippene våre, og vi har ikke råd til å feile igjen, sier Bakken Riise.

Nå mener Arbeiderpartiet at dette er en god idé. I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet ber de nå regjeringen om å utføre en uavhengig gjennomgang av styringssystemene for norsk klimapolitikk, hvorfor utslippsmålet for 2020 ikke blir oppnådd, og hva som må endres for å sikre en bedre målstyring av klimaarbeidet i norsk forvaltning frem mot 2030.

Miljøpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, sier til NRK at det er dagens regjering som har ansvaret for at 2020-målene ikke har blitt nådd.

– Men hele Stortinget må ta ansvar for at vi setter mål vi ikke oppfyller. Vi vet at vi ikke er i rute for å nå 2020-målene, og det vil vi ikke at skal gjenta seg i 2030 og 2050, sier Eide til NRK.

Stortingets klimaforlik fra 2008 og 2012 slår fast at Norges utslipp ikke skal overstige 48,6 tonn CO2, i 2020. I Statsbudsjettet for 2020 anslår regjeringen at vi bommer på klimamålene med rundt 2,4 millioner tonn CO2. Det tilsvarer om lag det samme som 900.000 fossilbiler slipper ut i løpet av et år.