Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i Stortingets spørretime

Ap støtter havarikommisjon for klimamålene

Arbeiderpartiet støtter Framtiden i våre henders forslag om en havarikommisjon for Norges klimamål.

Stortinget setter klimamål de ikke klarer å oppfylle. Nå ønsker Arbeiderpartiet å finne ut hva som går galt. (Foto: Stortinget)
Stortinget setter klimamål de ikke klarer å oppfylle. Nå ønsker Arbeiderpartiet å finne ut hva som går galt. (Foto: Stortinget)

Arbeiderpartiet støtter Framtiden i våre henders forslag om en havarikommisjon for Norges klimamål.

 

Norge kommer ikke til å nå klimamålene for 2020, og dette har vært skjebnen til alle Norges klimamål de siste 30 årene. Derfor har Framtiden i våre hender foreslått å opprette en havarikommisjon som skal finne ut hvorfor Norge ikke når målene sine.

– Nå må vi lære. Hva gikk galt, hvor ligger ansvaret, hva må vi gjøre for at det ikke skjer igjen, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Hun mener det ikke handler om hvilken regjering som har skyld i at målene ikke blir nådd, men at det er avgjørende å finne ut hva som har gått galt.

– FN-rapport etter FN-rapport slår fast at det haster. Naturens tålegrenser bryr seg ikke om norsk partipolitikk, og vi har i praksis ti år på oss for å halvere utslippene våre, og vi har ikke råd til å feile igjen, sier Bakken Riise.

Nå mener Arbeiderpartiet at dette er en god idé. I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet ber de nå regjeringen om å utføre en uavhengig gjennomgang av styringssystemene for norsk klimapolitikk, hvorfor utslippsmålet for 2020 ikke blir oppnådd, og hva som må endres for å sikre en bedre målstyring av klimaarbeidet i norsk forvaltning frem mot 2030.

Miljøpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, sier til NRK at det er dagens regjering som har ansvaret for at 2020-målene ikke har blitt nådd.

– Men hele Stortinget må ta ansvar for at vi setter mål vi ikke oppfyller. Vi vet at vi ikke er i rute for å nå 2020-målene, og det vil vi ikke at skal gjenta seg i 2030 og 2050, sier Eide til NRK.

Stortingets klimaforlik fra 2008 og 2012 slår fast at Norges utslipp ikke skal overstige 48,6 tonn CO2, i 2020. I Statsbudsjettet for 2020 anslår regjeringen at vi bommer på klimamålene med rundt 2,4 millioner tonn CO2. Det tilsvarer om lag det samme som 900.000 fossilbiler slipper ut i løpet av et år. 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!