Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Equinors bortforklaring

Mens klimasøksmålet pågår, feirer Equinor et nytt stort oljefunn på norsk sokkel. De mener de kan fortsette mens alle andre må la sin energi ligge i bakken. Tror ikke det.

– Equinors
– Equinors "lavkarbonolje" redder ikke verden, sier Anja Bakken Riise. Dette er Veslefrikk, et gammelt felt i Nordsjøen. (Foto: Øyvind Hagen/Statoil)

Mens klimasøksmålet pågår, feirer Equinor et nytt stort oljefunn på norsk sokkel. De mener de kan fortsette mens alle andre må la sin energi ligge i bakken. Tror ikke det.

 

Funnet på 100 millioner fat inneholder like mye CO2 som 82 prosent av Norges årlige utslipp. Det kommer i tillegg til de enorme reservene av olje, kull og gass som allerede er funnet og ikke kan brennes uten å skape katastrofale klimaendringer.

Dette skjer samtidig som at interesseorganisasjonen Norsk Olje og Gass kjører sin massive reklamekampanje i de store byene hvor de forsøker å rettferdiggjøre økt norsk oljeproduksjon. Og samtidig som at Equinor bruker Aftenpostens podkast "Forklart" til å reklamere for - hold deg fast - lavkarbonolje. Equinor er nemlig "veldig veldig opptatt av klimautfordringen". De vil løse klimautfordringen ved å levere mer olje til en verden som roper om fornybar energi.

Men Equinor overbeviser ingen andre enn seg selv. Ingen land eller oljeprodusenter der ute er villige til å la sin olje eller sitt kull ligge under bakken, fordi norsk olje og gass har litt mindre utslipp av CO2 når den blir produsert. Hvorfor skulle de det - når Norge fortsetter som før?

Vend blikket mot Norge, og se det utenfra. Et av de rikeste landene i verden, som har gjort seg rike på olje, mener de kan fortsette mens alle andre må la sin energi ligge i bakken. Tror ikke det.

Her kan du lese mer om olje:
– Da jeg var liten ville jeg bli oljearbeider
– La oss avslutte olje- og gassalderen med stil

Equinor avslører seg selv i sin egen bortforklart-podkast. "Vi må snakke mer om fornybart, om effektivisering, om karbonfangst, om energisystemene", sier Equinors letesjef Nick Ashton. Nei, vi trenger ikke mer snakk. Vi trenger handling og investering.

Utbyggingen av fornybar energi skjer i rasende tempo, og verden skriker etter mer. Olje må ikke utbygges eller utvinne, den må utkonkurreres av fornybar energi. Derfor er det her vi trenger Equinors investeringer, forskning og kunnskap.

Vi trenger en avrunding av oljeeventyret som er verdig. Som sikrer arbeidsplasser og inntekt for kommende generasjoner. Vi trenger tusenvis av nye grønne arbeidsplasser. Vi trenger milliarder av investeringer i fornybar energi.

Men vi trenger ikke mer prat, ikke nye oljefunn, og ikke billig markedsføring fra Equinor eller Norsk Olje og Gass.