Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Derfor støtter vi Huseby i rettsaken mot Apple

Apple har saksøkt mobilreparatøren Henrik Huseby fra Ski. Nå er saken anket til høyesterett. Framtiden i våre hender støtter Huseby fordi saken handler om retten til reparasjon av elektronikken vår.

Foto: Privat / Istock
Foto: Privat / Istock

Apple har saksøkt mobilreparatøren Henrik Huseby fra Ski. Nå er saken anket til høyesterett. Framtiden i våre hender støtter Huseby fordi saken handler om retten til reparasjon av elektronikken vår.

I 2018 gikk Apple til rettssak mot Henrik Huseby. Anklagen var at han skulle ha importert piratkopierte reservedeler for å kunne reparere iPhone-telefoner. Huseby på sin side hevder at han har importert reparerte og gjenbrukte originaldeler.

Huseby vant rettssaken da den gikk i tingretten i begynnelsen av 2018, men den ble anket til lagmannsretten av Apple som vant saken i juni 2019. Huseby har nå valgt å anke saken til Høyesterett, og en behandling der vil gi en viktig prinsipiell pekepinn for hvorvidt vi har rett i reparasjon av mobiltelefoner i Norge.

Huseby driver et enkeltmannsforetak i Ski og risikerer store omkostninger som følge av denne saken. Apple på sin side har råd til å sende fem advokater og fly inn britiske eksperter for å stoppe skjerm-reparasjon i Ski. Du kan støtte Huseby ved å gi et bidrag til å dekke omkostningene hans i Høyesterett her.

Apple begrenser mulighetene for reparasjon

Apple er et stort multinasjonalt selskap som produserer mye av elektronikken vi omgir oss med i hverdagen. Til forskjell fra andre ledende mobilprodusentene på markedet i Norge, holder Apple streng kontroll med hvem som har tilgang på reservedeler til deres produkter. For å få tilgang på disse reservedelene, har Apple et svært begrensende autorisasjonssystem for reparatører.

I Norge er det kun tre aktører som har blitt autorisert som reparatører for Apple-produkter.  For forbrukerne betyr det at det er veldig få steder man kan gå til for å få reparert mobiltelefonen sin, og at reparasjonen både tar tid og er dyrt.

Risiko for uautoriserte Apple-reparatører

Likevel finnes det mange uavhengige reparatører som tilbyr reparasjon av Apple-produkter. Dette gjør de ved å enten kjøpe inn ikke-originale reservedeler fra andre produsenter enn Apple, eller ved å kjøpe reparerte og gjenbrukte reservedeler fra Apple-produkter. Det er denne typen reparasjon Henrik Huseby har tilbudt. Problemet er at det kan være vanskelig å sikre seg at produktene som kjøpes inn virkelig er gjenbrukte originaldeler og ikke piratkopierte varer

Mobilprodusenter tjener penger på at vi kjøper oss ny mobil så ofte som mulig. Det er en praksis som er uforenelig med behovet for klimakutt og en mer bærekraftig og sirkulær økonomi. Framtiden i våre hender krever at mobilgigantene må gjøre reservedeler tilgjengelig for uavhengige reparatører, og at vi beholder garantien selv om det er reparert av en uavhengig reparatør. Dette vil gjøre det lettere og billigere å reparere elektronikken vår. 

Du kan støtte Huseby ved å gi et bidrag til å dekke omkostningene hans i Høyesterett her.

Du kan oppfordre mobilgigantene til å gi oss retten til reparasjon ved å signere vår kampanje her.