Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Tar du plastutfordringen?

Lyst til å få ned ditt eget plastforbruk og minske plastforsøplingen, men usikker på hvor du skal begynne? Her er noen tips. 

Lyst til å få ned ditt eget plastforbruk og minske plastforsøplingen, men usikker på hvor du skal begynne? Her er noen tips. 

Fra 14. - 27. oktober gjennomfører vi i Framtiden i våre hender et nasjonalt prosjekt med mål om å redusere plastforbruk og plastforsøpling.

Over 100 husholdninger i fem kommuner – Oslo, Trondheim, Tromsø, Kristiansand og Lillehammer – skal gjennomføre plastutfordringer i løpet av en periode på to uker. 

Klikk her for å se hvilken kommune som leder!

Vi utfordrer deg!

Det er ikke lenger mulig å melde seg på konkurransen, men her er noen aktiviteter vi utfordrer deg til å gjøre i hverdagen, for å minske ditt eget plastforbruk og plastforsøpling:

  • Ta med deg termokopp når du kjøper take away-kaffe
  • Ta med deg bærenett når du skal handle
  • Plukk litt plast (og annen søppel) til og fra jobb
  • Ta kollektivt eller sykle til jobb framfor å kjøre bil (slitasje av bildekk er den største kildene til mikroplastutslipp i Norge).
  • Prøv å lage en plastfri middag – eller et annet plastfritt måltid
  • Reduser klesvaskingen ved for eksempel å tørke av flekker framfor å vaske hele plagget
  • Ha med egen gjenbruksflaske framfor å kjøpe engangsplastflaske

Individuelle tiltak er nødvendige

Selv om plastproblematikken er så stor og gjennomgripende at det er avgjørende med endringer på systemnivå, er individuelle tiltak svært avgjørende. Vi som privatpersoner er ansvarlige for en betydelig del av overforbruket og plastforsøplingen.

Samtidig er det mange tiltak vi kan gjøre i hverdagen for å redusere forbruket vårt. Vi kan også påvirke politikere, produsenter og næringslivet. Dette kan igjen kan bidra til å løse plastproblemet på et strukturelt nivå. Målet med denne plastutfordringen er å hjelpe forbrukerne med å ta enkle valg i hverdagen for å bidra til nettopp dette.

Digital plattform

Plastutfordringen 2019 gjennomføres med den digitale plattformen til Ducky. Ducky har en avansert klimakalkulator i bunn, og er designet for å gjøre det morsomt og enkelt for folk å gjennomføre aktiviteter og endre vaner.

Deltagerne vil få tilgang til fakta om plast, tips og råd til hvordan de kan redusere sitt plastforbruk og plastforsøpling, samt forslag til effektive aktiviteter de kan gjennomføre i hverdagen. Deltagerne samler opp poeng gjennom å daglig loggføre sine plastreduserende tiltak. Slik får de følge sin - og andre deltageres - framdrift og besparelser i sanntid.

Pilot i Oslo og Trondheim

I september gjennomførte vi en pilot i Oslo og Trondheim. Totalt gjennomførte 50 personer hele 2154 aktiviteter som bidro til å redusere plastforbruket og plastforsøplingen i løpet av bare én uke.

De mest populære aktivitetene var å unngå å kjøpe nye klær, ta med gjenbrukskopp eller flaske og sortere plast.

Alle kan bidra!

Alle kan bidra til å løse plastproblemet, og vi har trua på at «mange bekker små, gjør en stor å». Vi vil med dette prosjektet få tilgang til akkumulert data som kan bekrefte effekten av samlede enkeltaktiviteter. Samtidig vil deltagerne få økt kunnskap og verktøy til å gjøre det enkelt og gøy å bidra til å redusere plastforsøplingen og plastforbruket!

Om du har spørsmål, kontakt prosjektleder Sandra B. Sotkajærvi på sandra@framtiden.no.

Prosjektet er finansiert av Handelens Miljøfond og Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Hvis du vil lære mer om plast, les artikkelen "Hvorfor er plast et problem?" eller vår rapport "Et hav av plast – utfordringer og tiltak”.

 

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 35 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

Relaterte artikler