Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tar du plastutfordringen?

Lyst til å få ned ditt eget plastforbruk og minske plastforsøplingen, men usikker på hvor du skal begynne? Her er noen tips. 

Lyst til å få ned ditt eget plastforbruk og minske plastforsøplingen, men usikker på hvor du skal begynne? Her er noen tips. 

I høst gjennomfører vi i Framtiden i våre hender et nasjonalt prosjekt med mål om å redusere plastforbruk og plastforsøpling.

Over 100 husholdninger i fem kommuner – Oslo, Trondheim, Tromsø, Kristiansand og Lillehammer – har i oktober gjennomført Plastutfordringen, hvor Trondheim kommune gikk av med seieren som årets plasthelter!

Bjørnsletta er første skole 

10. klassingene ved Bjørnsletta skole i Oslo er første skole som deltar i Plastutfordringen 2019.

I to uker fra 11. – 25. november konkurrerer elevene klassevis seg imellom, og mot et eget lærerlag om å prøve ut flest mulig plasttiltak.

Vi utfordrer deg!

Vil du også gjøre som husholdningene og elevene som har deltatt i Plastutfordringen? Her er noen aktiviteter vi utfordrer deg til å gjøre i hverdagen, for å minske ditt eget plastforbruk og plastforsøpling:

  • Ta med deg termokopp når du kjøper take away-kaffe
  • Ta med deg bærenett når du skal handle
  • Plukk litt plast (og annen søppel) til og fra jobb
  • Ta kollektivt eller sykle til jobb framfor å kjøre bil (slitasje av bildekk er den største kildene til mikroplastutslipp i Norge).
  • Prøv å lage en plastfri middag – eller et annet plastfritt måltid
  • Reduser klesvaskingen ved for eksempel å tørke av flekker framfor å vaske hele plagget
  • Ha med egen gjenbruksflaske framfor å kjøpe engangsplastflaske

Individuelle tiltak er nødvendige

Selv om plastproblematikken er så stor og gjennomgripende at det er avgjørende med endringer på systemnivå, er individuelle tiltak svært avgjørende. Vi som privatpersoner er ansvarlige for en betydelig del av overforbruket og plastforsøplingen.

Samtidig er det mange tiltak vi kan gjøre i hverdagen for å redusere forbruket vårt. Vi kan også påvirke politikere, produsenter og næringslivet. Dette kan igjen kan bidra til å løse plastproblemet på et strukturelt nivå. Målet med denne plastutfordringen er å hjelpe forbrukerne med å ta enkle valg i hverdagen for å bidra til nettopp dette.

Digital plattform

Plastutfordringen 2019 gjennomføres med den digitale plattformen til Ducky. Ducky har en avansert klimakalkulator i bunn, og er designet for å gjøre det morsomt og enkelt for folk å gjennomføre aktiviteter og endre vaner.

Deltagerne vil få tilgang til fakta om plast, tips og råd til hvordan de kan redusere sitt plastforbruk og plastforsøpling, samt forslag til effektive aktiviteter de kan gjennomføre i hverdagen. Deltagerne samler opp poeng gjennom å daglig loggføre sine plastreduserende tiltak. Slik får de følge sin - og andre deltageres - framdrift og besparelser i sanntid.

Alle kan bidra!

Alle kan bidra til å løse plastproblemet, og vi har trua på at «mange bekker små, gjør en stor å». Vi vil med dette prosjektet få tilgang til akkumulert data som kan bekrefte effekten av samlede enkeltaktiviteter. Samtidig vil deltagerne få økt kunnskap og verktøy til å gjøre det enkelt og gøy å bidra til å redusere plastforsøplingen og plastforbruket!

Om du har spørsmål, kontakt prosjektleder Sandra B. Sotkajærvi på sandra@framtiden.no.

Prosjektet er finansiert av Handelens Miljøfond og Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Hvis du vil lære mer om plast, les artikkelen "Hvorfor er plast et problem?" eller vår rapport "Et hav av plast – utfordringer og tiltak”.