Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Slik kan vi styrke retten til reparasjon!

Vi kjøper og kaster enorme mengder mobiltelefoner hvert år med store kostander for mennesker, miljø og klima. Verdifulle ressurser går tapt etter kort tids bruk. Likevel gjør mobilprodusentene det dyrt og vanskelig for deg å reparere telefonen din. Det vil vi gjøre noe med!

Vi kjøper og kaster enorme mengder mobiltelefoner hvert år med store kostander for mennesker, miljø og klima. Verdifulle ressurser går tapt etter kort tids bruk. Likevel gjør mobilprodusentene det dyrt og vanskelig for deg å reparere telefonen din. Det vil vi gjøre noe med!

Mange av oss har prøvd å fikse mobilen vår, men fått beskjed om at det lønner seg å bytte til en ny. Men må det virkelig være sånn? Dessverre finnes det ingen regulering som påbyr mobilprodusenten å gjøre det enklere å reparere.

I bilbransjen har vi lenge hatt prinsippet om fritt verkstedvalg. Det gir bedre forbrukerrettigheter og gir oss flere arbeidsplasser. Fra og med neste år har EU pålagt produsenter av hvitevarer å gjøre det enklere for forbruker å reparere store produkter som vaskemaskiner og TV-er både gjennom å lage de på en måte som muliggjør reparasjon og gjennom å tilgjengeliggjøre reservedeler. Dette er steg i riktig retning, men det omfatter ikke mobilprodusenter eller annen småelektronikk. Mobilprodusentene kan derfor uten hindringer kontrollere hvem som har tilgang på reservedeler og hvem som skal få reparere telefonen din uten at garantien går fløyten. Selskaper som Apple nøler ikke med å sende advokater etter en lokal reparatør fra Ski som prøver å reparere mobilen din med importerte deler.

Det blir dyrere og vanskeligere å fikse mobilen din blant annet fordi det blir færre reparatører å velge mellom. Og derfor velger mange av oss å kjøpe nytt fremfor å reparere en ødelagt, men fullt brukbar mobiltelefon. Denne utviklingen har verken miljøet eller vi som samfunn råd til å la fortsette.  Det er tid for å slippe reparatørene til i mobilbransjen!

Nå må norske myndigheter sørge for at mobilselskapene tar miljøansvar.

Vi krever at norske myndigheter lovfester at:

 • mobilgigantene må lage produkter som det er mulig å fikse
 • reservedeler er tilgjengelig for uavhengige reparatører
 • vi beholder garantien selv om det er reparert av en uavhengig reparatør

Selv om vi vil ha på plass en lov som sikrer dette, er det ingenting som hindrer mobilprodusentene fra å gjøre det i dag.

Les mer om hvorfor det er dyrt og vanskelig å reparere mobiltelefoner her 

Hva kan du gjøre?

 • Kjøp mindre.
 • Reparer ting som går i stykker!
 • Skal du kjøpe nytt kan du sjekke ut iFixit sin rangering av hvilke smarttelefoner som er best egnet for reparasjon. Spør i mobilbutikken om hvordan du kan få reparert telefonen dersom den går i stykker.
 • Skriv under kampanjen vår her.
 • Bli med i Framtiden i våre hender for å bli med på laget i kampen for retten til reparasjon!
 • Snakk med de nyvalgte kommunepolitikerne der du bor og utfordre dem til at kommunen skal:
  • opprette utlånsordninger og reparasjonsverksteder hvor folk kan låne verktøy og utstyr de trenger til å reparere tingene sine, for eksempel gjennom biblioteket
  • stille krav om at det skal være reparasjonstjenester tilgjengelig på kjøpesentre og i sentrale handlegater og torg
  • stille krav når kommunen skal kjøpe inn ting. For eksempel kan kommunen kreve i en anbudsrunde at det utstyret som blir kjøpt inn skal være laget for å vare og være lett å reparere. Dette kan kommunen ordne for eksempel gjennom å bruke Difis retningslinjer for sirkulære anskaffelser.