Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nordmenn har en gullgruve i skuffen 

10 millioner mobiltelefoner ligger ubrukt hjemme over hele Norge, viser en fersk spørreundersøkelse Framtiden i våre hender har gjennomført. 

Mobiler vi har bortgjemt i skuffer og boder er i praksis gullgruver (Foto: Kārlis Dambrāns/Flickr/CC)
Mobiler vi har bortgjemt i skuffer og boder er i praksis gullgruver (Foto: Kārlis Dambrāns/Flickr/CC)

10 millioner mobiltelefoner ligger ubrukt hjemme over hele Norge, viser en fersk spørreundersøkelse Framtiden i våre hender har gjennomført. 

Fire av fem nordmenn oppgir at de har ødelagte eller ubrukte mobiltelefoner liggende hjemme. Og de fleste av oss har flere enn en telefon liggende, noen så mange som seks eller flere.  

Til sammen har vi nordmenn trolig over 10 millioner telefoner liggende i en skuff eller i boden. Tiden fra du kjøper til du kasserer mobilen din er bare en liten del av telefonens egentlige liv. Kostnaden for våre hyppige mobilutskiftninger er dyr for mennesker og miljø.

 I en undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Framtiden i våre hender, spurte vi nylig et representativt utvalg nordmenn over 18 år følgende: «Har du eller din husstand ødelagte eller gamle telefoner som ikke er i bruk liggende hjemme?». 

84% av de spurte svarte ja. 

Mellom 8 og 12 millioner tilsammen 

De som svarte ja, ble videre spurt: «Hvor mange ødelagte eller gamle mobiltelefoner har du liggende hjemme som du ikke bruker?». 

Nærmere halvparten av de spurt har fra en til to mobiler liggende hjemme, mens rundt en tredjedel av oss har tre eller fire.  

Basert på disse funnene har Framtiden i våre hender regnet ut at nordmenn har et sted mellom 8,6 og 12,3 millioner mobiltelefoner liggende hjemme, trolig ligger tallet rundt 10 millioner. (Se hvordan vi regnet ut dette her)

– Disse tallene er oppsiktsvekkende høye, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. - Hjemmene våre har bokstavelig talt blitt til gullgruver, på grunn av vårt storforbruk av elektronikk.

En lignende undersøkelse utført i Storbritannia viser at britene har 40 millioner elektroniske enheter som mobiltelefoner, nettbrett og laptops liggende hjemme, men til sammenligning er de 66 millioner innbyggere. I Norge har vi trolig omtrent to mobiltelefoner liggende ubrukt per person.  

En glemt gullgruve 

Mobiltelefoner består blant annet av 30 ulike grunnstoffer, og mange av dem er svært sjeldne. Felles for dem alle er at vi kun har en viss mengde av disse stoffene på jorda, og de blir sjeldnere og sjeldnere.  

Gull er et av metallene som finnes i telefonen din, mellom 0,025 og 0,036 gram per telefon avhengig av merke, modell og alder.  

De 10 millioner mobilene rundt om i norske skuffer og boder inneholder dermed mellom 250 og 360 kilo gull. Hadde du kjøpt dette i rene gullbarer, ville du måttet betale 100 – 150 millioner kroner. (Det lavere anslaget kommer fra RENAS, det høyere fra BBC og University of Plymouth.) 

Gull er ikke bare edelt, men også et konfliktmetall, med liten oversikt over leverandørkjedene. Gull fra både industrielle gruver og konfliktgruver havner forsvinner inn i smelteverk og deretter selskapene som produserer datakomponenter i telefonen.