Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hvordan stemmer du for klima og miljø i årets lokalvalg?

Du vet omtrent hva de ulike alternativene står for i et stortingsvalg, men hvordan skal du finne fram til de gode, bærekraftige valgene i lokalpolitikken? Her er fem forslag til hvordan du kan gå fram.

Foto: Valgdirektoratet
Foto: Valgdirektoratet

Du vet omtrent hva de ulike alternativene står for i et stortingsvalg, men hvordan skal du finne fram til de gode, bærekraftige valgene i lokalpolitikken? Her er fem forslag til hvordan du kan gå fram.

1. Finn ut hva som er de store sakene lokalt

Det er stor forskjell på hva politikerne kan bestemme over nasjonalt og lokalt. Prøv å finne ut av hva som er de viktige sakene på agendaen for dine lokale politikere framover. Skal ferjesambandet du bor ved snart på anbud, og hvem vil ha el-ferje? Er det debatt om nye kommunale bygg eller ny vei? Visste du at byggesektoren står for 40 % av verdens klimagassutslipp? Er det strid om nedbygging av matjord eller verning av skog? Debatteres grønne lunger eller sykkelveier? Les lokalavisa den neste uka, så er du bedre skodd for å ta valget. Sjekk også ut Klimavalgalliansens Klimavettregler her (PDF), 8 tips for kandidater og alle som ønsker at kommunen skal klare overgangen til et lavutslippssamfunn på best mulig måte.

2. Ta valgomater

Det ligger et enormt omfattende arbeid bak valgomatene til for eksempel NRK og VG. Valgomater er ofte bedre verktøy enn å lese partiprogram, fordi de som har lagd valgomaten har skrellet vekk masse retorikk i programmet. Ta flere for å kvalitetssikre.

3. Sjekk ut uvante samarbeidsblokker

Kanskje er det slik at valget i akkurat din kommune står mellom blokkene Høyre, Ap, Sv og Sp på den ene siden og KrF, FrP og Venstre på den andre? Det har skjedd. I noen deler av landet er Senterpartiet et borgerlig parti og KrF samarbeider mest til venstre. Med andre ord er det ikke bare hvilken politikk partiene har oppgitt i programmene sine som teller, men også hvem de skal samarbeide med, og hvordan. Bruk lokalavisen eller spør en venn om hvordan dette ser ut der du bor.

4. Snakk med kandidatene

Norske politikere generelt, og lokalpolitikere spesielt, er som regel veldig trivelige og interesserte i å prate med deg. De er dessuten spesielt godt tilgjengelige i lokalvalgkampen. Ikke hast forbi, men bruk fem minutter på en prat. Da kan du danne deg et bilde av kandidatene selv, og det skal faktisk ikke undervurderes. I lokalpolitikken finnes nok av eksempler på at enkeltpersoner gjør et uspiselig parti til et godt alternativ – eller motsatt. I tillegg til at du skal finne ut ting om kandidatene, kan du jo selv komme med gode forslag til hva lokalpolitikerne kan gjøre for å ta oss til fornybar-samfunnet. Hvem vet, kanskje har du et godt forslag politikeren ikke har tenkt på?

5. STEM!

Det drar seg til mot valgdagen, og uansett hvor mye research du gjør fram til da vil din stemme ha noe å si. Valgkampen i år har hatt et miljøfokus nasjonalt, og selv om bompengedebatten kanskje ikke er den viktigste debatten for det grønne skiftet, vil det sende et signal til politikerne om mange klimabevisste folk går ut og stemmer neste mandag. Da vil alle partiene, selv de mest fossile, skjønne at klima og miljø er en sak de må prioritere i årene som kommer. Og slik forandrer vi verden skritt for skritt.