Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Grisebillig - og en ganske usmakelig pris

64,90 kroner kiloen for sommerkoteletter. Det er ikke så gærent. Men vent - den annonsen er fra sommeren for 30 år siden. Den andre annonsen er for samme grillmat i dag: 39,90 kroner kiloen. 

64,90 kroner kiloen for sommerkoteletter. Det er ikke så gærent. Men vent - den annonsen er fra sommeren for 30 år siden. Den andre annonsen er for samme grillmat i dag: 39,90 kroner kiloen. 

Det er til å grine av for oss som bryr oss om maten vår og hvor den kommer fra - som vil ha bærekraftig matproduksjon, rettferd for bønder og best mulig dyrevelferd.

I nyhetene denne uken, bortgjemt og godt utenfor klikk-toppene, ser jeg også at kjøtt nå på forsommeren plutselig har fått et ytterligere prisfall. Prisreduksjonen fra mai til juni er riktignok bare på litt over 3 prosent, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå, men det er likevel utrolig at kjøtt kan være så billig som nå.

Ikke bare er det vanskelig å forstå, sånn rent økonomisk. Det er virkelig feil når det gjelder hvordan vi verdsetter maten vår. 

I tillegg er det fullstendig unødvendig. I snitt bruker vi i dag bare drøyt 10 prosent av lønnen vår på mat. På den tiden den første annonsen sto på trykk brukte en vanlig familie det tredobbelte. 

Matskribent Yngve Ekern guider oss på veien til mer bærekraftig mat i hverdagen.

Yngve Ekern

«Har du lyst, har du lov» står det i den 30 år gamle annonsen. Når det gjelder dagens uvettige lavpris på svinekjøtt finnes det altså butikker som har lyst. Men det burde ikke vært lov.

I likhet med Framtiden i våre hender er jeg blant dem som arbeider for at det ikke skal være tillatt for butikker å selge kjøtt med tap. 

Én ting er at lokkeprisen på kjøtt i realiteten sponses av dem som i de samme butikkene handler dyrere grønnsaker og fisk. Enda grellere blir billigsalget når vi tenker på miljøet.

  • De siste 30 årene har nordmenns kjøttforbruk økt fra 45 kilo til 70 kilo. 
  • Det er udiskutabelt at et så høyt kjøttforbruk driver klimautslippene våre betydelig opp. 
  • Billig svinekjøtt avhenger dessuten av kraftfôr med soya importert fra regnskoglandet Brasil. 

Om kort tid kommer det til å fremstå som helt ufattelig at vi i 2019 kunne kjøpe så vanvittig billige flybilletter som vi gjør. Vi er heldigvis på vei dit at så billig kjøtt som i dagens annonser også vil virke helt virkelighetsfjernt.