
Nei til bomber og tanks i Oljefondet
Ny rapport anslår at Oljefondet er investert i rundt 400 selskaper som produserer våpen eller våpenkomponenter. Framtiden i våre hender, Redd Barna, Norsk Folkehjelp og Changemaker mener at Oljefondet skal selge seg helt ut av alle typer våpen.


Ny rapport anslår at Oljefondet er investert i rundt 400 selskaper som produserer våpen eller våpenkomponenter. Framtiden i våre hender, Redd Barna, Norsk Folkehjelp og Changemaker mener at Oljefondet skal selge seg helt ut av alle typer våpen.
– Våpen fra selskaper som Oljefondet er investert i havner i konflikter som tar sivile liv. Vi har sett det grusomme eksemplet hvor bombene fra Raytheon som Oljefondet er investert blir brukt i Jemen, sier Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender.
Rapporten belyser fire grunner til hvorfor Oljefondet bør selges ut av våpenindustrien:
- Det er etisk galt at norske pensjonsinvesteringer bidrar til menneskelig lidelse.
- Våpenselskap lager produkter som brukes til ulovlige drap, det er juridisk problematisk for Oljefondet som eier.
- Våpeninvesteringene kan skade økonomisk vekst, også for fondet.
- Våpeninvesteringene skaper sikkerhetspolitiske utfordringer for Norge.
Mangler kontroll
I dag har Oljefondet utelukket kontroversielle våpen, som atomvåpen, klasebomber og landminer. Men organisasjonene ønsker å endre dette til å gjelde all våpenproduksjon.
Ved å bare utelukke kontroversielle våpen, har Oljefondet lite kontroll over investeringer i andre våpenselskaper.
– Oljefondet mangler styringen som skal sikre at våre investeringer i våpenindustrien ikke bidrar til drap, ødeleggelse og brudd på internasjonale normer i krig. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Riise.
I 2018 ble over 100 000 sivile drept i krig, og det skjer jevnlig brudd på internasjonal humanitær rett og krigens regler.

Investeringer i internasjonal våpenindustri bidrar til enorme ødeleggelser der våpnene brukes – og med det skapes et behov for store midler til humanitær bistand og gjenoppbygging. Her fra flytningsleiren Haddjah (Foto: Creative commons EU_ECHO H.-Veit)
Store verdier i våpen
Av de rundt 400 våpenselskapene som det anslås at Oljefondet er inne i, er rundt 150 våpenprodusenter og rundt 250 er selskaper som produserer våpenkomponenter.
Rapporten fant at Oljefondet eide 43 av selskapene på en liste over verdens 100 største våpenprodusenter i 2017. Verdien av aksjene fondet eide i våpenselskapene var på over 50 milliarder kroner.
Tjener penger på krig – betaler for bistand og gjenoppbygging
Investering i internasjonal våpenhandel betyr at Norge på den ene siden har inntekter fra våpenproduksjon, men samtidig betaler store summer for å lindre de ødeleggende konsekvensene.
– Dagens situasjon er absurd. Norge tjener penger på våpenselskapene på den ene siden, samtidig øker vi humanitær bistand til krigsherjede land som Jemen, sier Bakken Riise.
I tillegg bidrar våpenbruk til å ødelegge samfunn og infrastruktur, og slik reduseres markedene for de øvrige selskapene i Oljefondet, og investeringene kan derfor være ulønnsomme på sikt.
Bidrar til økt usikkerhet og opprustning
Oljefondets investeringer gjør at Norge stiller kapital til rådighet for utvikling og produksjon av våpen som bidrar til en global opprustning.
Våpnene kan også ende opp med å rettes mot Norge og våre allierte. Ved å investere i våpenindustri bidrar Norge til økt usikkerhet i verden, og blir en profitør på krig og lidelse.
Lav støtte i befolkningen
En spørreundersøkelse viser at 27 % av Norges befolkning synes det er greit at Oljefondet er investert i våpen.