Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sammen har vi forandret oljefondet

Regjeringen kvitter seg med flere skitne kullselskaper, og åpner oljefondet for investeringer i ren energi utenfor børs. Dette er en viktig seier for vårt langvarige arbeid med oljefondet. 

Foto: Sebastian Dahl
Foto: Sebastian Dahl

Regjeringen kvitter seg med flere skitne kullselskaper, og åpner oljefondet for investeringer i ren energi utenfor børs. Dette er en viktig seier for vårt langvarige arbeid med oljefondet. 

 

Stortingsmeldingen om oljefondet som ble servert av Finansdepartementet i 5. april, førte til mye jubel på kontoret. 

Regjeringen skal doble størrelsen på oljefondets miljømandater, og de åpner samtidig for at fondet kan investere i fornybar infrastrukturprosjekter som sol- og vindmølleparker som ikke er på børs. Slike investeringer vil være helt avgjørende for å nå målene vi har blitt enige om i Paris-avtalen.

Når det gjelder kull, vedtok Stortinget i 2015 at oljefondet skulle ut av kull. Men til tross for dette, viste utregninger gjort av oss i Framtiden i våre hender, Greenpeace og urgewald at Oljefondet ved utgangen av 2018 fortsatt hadde investert 74 milliarder i kullselskaper, blant annet i noen av verdens største kullselskaper og selskaper som planlegger nye kullkraftverk. Derfor har vi jobbet for at regjeringen skal stramme inn kullkriteriet. Og nå hører regjeringen endelig på oss og Stortinget!

For under en måned siden kom beskjeden om at 70 milliarder kroner flyttes ut av oljeselskaper i oljefondet. I dag kom nyheten om at flere kullselskaper skal ut – etter våre beregninger investeringer for 36 milliarder kroner. På bare én måned har vi da flyttet 106 milliarder ut av fossile selskaper, samtidig åpnes det for nye investeringer verdt 60 milliarder i fornybar-selskaper.

Samtidig mener vi at regjeringen også burde si nei til å investere i selskaper som planlegger økt kullproduksjon, når vi vet at det ikke er forenelig med klimamålene våre. Når de først skal justere kullkriteriet burde de ha inkludert disse. Vi gir oss ikke ennå, så dette skal vi jobbe for videre.

Men alt i alt er dette en gledens dag for oss, for deg og for kloden. Dette har vært en gedigen fellesinnsats, noe miljøbevegelsen og våre lokallag har kjempet utrettelig for i mange år, med gode krefter som har bidratt både i opposisjonen og innad i regjeringen.

Oljefondet er våre felles sparepenger. Det er bare rett og rimelig at vi ikke sparer til våre pensjoner på andre menneskers lidelse, på klimaødeleggelse og nød. Det er en stor jobb å skulle gjøre oljefondet bærekraftig. Men dagens vårrengjøring er et veldig viktig skritt i riktig retning.

Siv Jensen sier dette ikke handler om klima. Men det handler om framtiden.