Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hvor mange vil følge verdens sterkeste jente?

Hun kalles klimasakens Pippi og er miljøbevegelsens nye ledestjerne. Hva skjedde, og blir nordmenn med?

Greta Thunberg foran svenske riksdagen der hun har gjennomført skolestreik for klima i 27 uker. Foto: Marc Femenia, Creative commons
Greta Thunberg foran svenske riksdagen der hun har gjennomført skolestreik for klima i 27 uker. Foto: Marc Femenia, Creative commons

Hun kalles klimasakens Pippi og er miljøbevegelsens nye ledestjerne. Hva skjedde, og blir nordmenn med?

De fleste har nå hørt om den 16 år gamle klimaaktivisten Greta Thunberg. I løpet av et halvt år har hun blitt en et globalt ikon.

Vi trenger ledestjerner. Noen som vekker og motiverer. Som gjør oss bedre.  Greta Thunberg er en slik stjerne. Det er flere grunner til at verden lytter nå. Protestene til Greta Thunberg startet i høst samtidig som FN presenterte et nytt, og om mulig, mørkere bilde av hvor vi er på vei. Alvoret satte seg som en sten i magen for klimabekymrede mennesker verden over.

En usannsynlig profet

Med dette alvoret som bakteppe har det vært behov for noe nytt og positivt å strekke seg etter i klimasaken. Jeg hadde ikke forutsett at en svensk 16 åring skulle fylle denne rollen. Greta Thunberg bryr seg ikke om hva folk tenker. Hun ønsker ikke å endre systemet sakte. Greta hadde før hun satte i gang skolestreiker samtaler med klimaforskere og mer etablerte organisasjoner om sin idé. Konklusjonen var at de ikke var radikale nok, så hun ville heller gjøre sin greie alene.

Retoriske gaver

Greta Thunberg er en uredd og dyktig retoriker. Hun bruker få ord, med en klarhet og skarphet som inspirerer. Hun bruker ikke fagsjargong, men følelsesladet språk med klar adresse til de hun snakker til. Under klimaforhandlingene i fjor kalte hun verdensledere for umodne og anklaget dem for å stjele fremtiden til sine barn. Videoene med denne konfronterende stilen har gått viralt verden over.

– Our biosphere is being sacrificed so that rich people in countries like mine can live in luxury. It is the sufferings of the many which pay for the luxuries of the few. 

Under møtet til Verdens økonomiske forum i Davos i januar tok hun også ordet og ga de rike en verbal omgang juling:

– If everyone is guilty, nobody is to blame. And someone is to blame... Some people, some companies, some decision-makers in particular, have known exactly what priceless values they have been sacrificing to continue making unimaginable amounts of money. And I think many of you here today belong to that group of people. 

EU-kommisjonen fikk også det glatte lag av Greta i februar:

– Hvis dere syns vi burde gå på skolen i stedet, så syns jeg dere heller skal legge ned arbeidet og ta vår plass I gatene, sa hun fra talestolen.  

Bevegelsen vokser

Skolestreik for klima spres nå med stor fart. Hundrevis av aksjoner. De største i Belgia på 35 000, med politiske etterspill som førte til miljøministerens avgang. Nå har også Norge meldt seg på. Flere byer har allerede begynt små markeringer, men Natur og Ungdom mobiliserer nå til markeringer nasjonalt i 22. Mars.  Se oversikt over arrangementer her eller les mer på Natur og Ungdom sin nettside

Pippi

Flere har allerede dratt parallellene til Pippi. Da er det ikke bare flettene som er i tankene. Men at Greta er en selvstendig og uredd jente som er tøff i kjeften. Jeg vet ikke med deg, men jeg vil følge verdens sterkeste jente.