Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Foto: Jonas Gratzer

Norske banker bør gjøre mer for å sikre levelønn

Norske banker må i større grad bruke eiermakten sin i store kleskjeder til å presse på for at tekstilarbeiderne skal få en lønn å leve av. 

Foto: Jonas Gratzer
Foto: Jonas Gratzer

Norske banker må i større grad bruke eiermakten sin i store kleskjeder til å presse på for at tekstilarbeiderne skal få en lønn å leve av. 

Sammen med svenske Fair Action har Framtiden i våre hender skrevet rapporten Broke in Bangladesh – Nordic banks and living wages in the garment sector

Rapporten er en case-studie innenfor Etisk bankguide, og undersøker hvordan bankene etterlever sin policy i praksis. Den belyser hvordan en rekke nordiske banker med eierandeler i H&M, KappAhl, Lindex og MQ, i for liten grad har benyttet eller benytter sin eiermakt til å påvirke kleskjedene til å betale tekstilarbeiderne en lønn de kan leve av.

Av de undersøkte bankene er det Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, DNB, KLP og Storebrand som har virksomhet i Norge. De andre bankene som er undersøkt er Länsförsäkringar, SEB, Skandia og Swedbank.

Bankene har på tidspunktet for undersøkelsen til sammen store investeringer i de fire kleskjedene, men få av bankene har store eierandeler alene. DNB har 29 millioner i eierandel, KLP 63 millioner, Storebrand har 1,2 milliarder (tall fra 31.12.18). Det er imidlertid Person-familien som eier størstedelen i ett av selskapene, H&M, med 46,5 prosent av aksjene

Hennes & Mauritz svikter 

Rapporten setter spesielt fokus på Hennes og Mauritz’ løfte om levelønn. I 2013 lovet klesgiganten etter stort internasjonalt press å sikre levelønn for 850 000 arbeidere innen fem år. Fem år senere er konklusjonen entydig: klesgiganten har sviktet. KappAhl, Lindex og MQ jobber heller ikke for å sikre levelønn for sine arbeidere.

De norske bankene DNB, KLP og Storebrand har eierandeler i H&M. Sparebank 1-bankene hadde gjennom ODIN eierandeler i H&M på det tidspunkt analysen ble gjennomført, men Odin-fondene har senere solgt seg ut. Sparebank 1-bankene har derfor per i dag ikke lenger investeringer i H&M gjennom sin fondsforvalter, ODIN.

– Både DNB og Storebrand har vært i dialog med H&M om levelønn, senest i 2018. Det er veldig bra. Storebrand har også signalisert at de nå vil gjenoppta dialogen, ettersom H&M ikke har levert på løftet de ga i 2013, sier Anja Bakken Riise.

– Vi forventer at flere banker følger Storebrands eksempel. De må oppfordre H&M til å endre sin innkjøpspraksis ved å kreve at underleverandørene sikrer levelønn til sine arbeidere.

Bankene har ikke fulgt opp Hennes & Mauritz

Flere av bankene var også med i et investorinitiativ som i perioden før 2013 satte fokus på levelønn i H&M. Det kom i stand etter stort internasjonalt press hvor det elendige lønnsnivået i tekstilindustrien ble satt under lupen. Men i etterkant av at H&M kom med sitt løfte om levelønn og startet arbeidet, ser det ut til at bankene ikke har fulgt selskapet opp.

– Bankene må fullt ut benytte muligheten de har til å påvirke lønnsnivået. Økte lønninger, som dekker arbeidernes grunnleggende behov, er en nødvendig forutsetning for et verdig liv, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!