Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sikkerhetsavtalen for tekstilarbeiderne i Bangladesh er truet 

Sikkerhetsavtalen har i løpet av fem år gjort at over 2 millioner tekstilarbeidere ved mer enn 1600 tekstilfabrikker i Bangladesh går til langt sikrere arbeidsplasser. Den 21. januar beslutter landets høyesterett om hvorvidt sikkerhetsavtalens kontor i Bangladesh skal lukkes eller ikke. Hvis de som driver kontrollene blir kastet ut av landet, er det stor fare for at for at fabrikkene igjen blir utrygge.  

Foto: Kristof Vadino
Foto: Kristof Vadino

Sikkerhetsavtalen har i løpet av fem år gjort at over 2 millioner tekstilarbeidere ved mer enn 1600 tekstilfabrikker i Bangladesh går til langt sikrere arbeidsplasser. Den 21. januar beslutter landets høyesterett om hvorvidt sikkerhetsavtalens kontor i Bangladesh skal lukkes eller ikke. Hvis de som driver kontrollene blir kastet ut av landet, er det stor fare for at for at fabrikkene igjen blir utrygge.  

 

Kleskjedenes makt

Rundt 80 prosent av Bangladesh’ eksportinntekter kommer fra tekstilindustrien. Det betyr at selskapene som kjøper varer fra landet har mye makt og mulighet for å påvirke. Merkevareselskapene må gjøre det klart for sine leverandører og den bangladeshiske regjeringen at de bare vil fortsette å kjøpe varer hvis sikkerhetsavtalen videreføres.

Framtiden i våre hender har, i samarbeid med nettverket Clean Clothes Campaign, kontaktet en rekke skandinaviske kleskjeder og interiørselskaper og bedt dem om gjøre en innsats for at sikkerhetsavtalen skal få fortsette slik som i dag. Varner gruppen, selskapet bak Cubus, Dressmann, Bikbok og Carlings, har gjort en stor innsats for at sikkerhetsavtalen skal få fortsette i sin nåværende form. De har lagt press på sine leverandører, hatt møter med organisasjoner i Bangladesh og kontaktet landets regjering. Selskapet har også lagt ut en støtteerklæring til sikkerhetsavtalen på sin hjemmeside.

Uten et velfungerende inspeksjonsprogram må sannsynligvis også mer enn 500 fabrikker i løpet av kort tid fjernes fra avtalen fordi ingeniørene som har ansvaret for kontroller og pålegg om utbedringer ikke kan gå god for sikkerheten ved disse fabrikkene. Sikkerhetsavtalen er en bindende avtale. Det betyr at selskapene som har skrevet under den forplikter seg til bare å kjøpe fra fabrikker som dekkes av avtalen. Da vil mange tusen arbeidere i løpet av kort tid stå i fare for å miste jobbene sine. En annen side av saken er at leveransene til mange kles- og interiørkjeder vil utebli. 

Langt sikrere fabrikker

Så langt har det blitt gjort mer enn 25 000 inspeksjoner på de 1600 fabrikkene som avtalen dekker. Rundt 950 fabrikker har nå rettet opp nesten alle påpekte feil og mangler.

De første inspeksjonene i 2013 avdekket at 97 prosent av fabrikkene avtalen dekker ikke hadde trygge nødutganger, og at 91 prosent ikke hadde tilstrekkelig brannvarsling eller alarmsystem. I dag er bildet snudd på hodet: Takket være sikkerhetsavtalen er nesten alle livsfarlige utgangsdører (låsbare dører eller skyvbare dører) fjernet, og tre av fire brannsikkerhetsfeil blitt korrigert.

Mye arbeid gjenstår


Likevel er ikke alle farlige forhold utbedret: For eksempel mangler 56 prosent av fabrikkene fortsatt godkjente brannalarmsystemer. 40 prosent av fabrikkene har ikke gjennomført nødvendige strukturelle renoveringene, som hvis de ikke utbedres, kan skape livsfarlige situasjoner. Derfor er det livsviktig at sikkerhetsavtalen kan fortsette sitt arbeid som i dag.

Bakgrunn: Hva er sikkerhetsavtalen i Bangladesh?

Sikkerhetsavtalen er det eneste troverdige programmet som har vært i stand til å forbedre sikkerhetssituasjonen i Bangladesh klesfabrikker. Arbeidet startet i 2013, etter kollapsen av Rana Plaza hvor 1138 arbeidere ble drept og over 2500 ble skadet. Merkevareselskapene og fagforeninger i Bangladesh og på globalt nivå opprettet tekstilhistoriens første, omfattende avtale for å skape sikre fabrikker. Sikkerhetsavtalen kan vise til imponerende fremganger når det gjelder sikkerhetsarbeidet i tekstilfabrikkene i Bangladesh.

Mer om avtalen her: http://bangladeshaccord.org/