
Jeg har hisset på meg oppdrettsnæringen
Den siste uka har vi hisset på oss en del aktører i oppdrettsnæringen. De synes det er rart at vi kritiserer dem, vi som så lenge har sagt at folk må spise mindre kjøtt. Da bør jo fisk være et godt alternativ? Ja, norsk laks har potensial til å bli et godt og bærekraftig alternativ. Men det ER det ikke i dag.

Den siste uka har vi hisset på oss en del aktører i oppdrettsnæringen. De synes det er rart at vi kritiserer dem, vi som så lenge har sagt at folk må spise mindre kjøtt. Da bør jo fisk være et godt alternativ? Ja, norsk laks har potensial til å bli et godt og bærekraftig alternativ. Men det ER det ikke i dag.
Sjømat Norge, bransjens fellesorganisasjon, sier de vil være Norges bidrag til å oppnå bærekraftsmålene. Hvordan går det i dag?
I en verden hvor 800 millioner mennesker sulter, så bidrar norsk oppdrettsnæring negativt. Næringa er blant annet en drivende faktor til at småbønder i Brasil presses vekk fra jorda si. Småbøndene vil produsere mat til det lokale markedet, men presses vekk av store soyaplantasjer, som blant annet produserer til det norske markedet.
Soyaen er en hovedingrediensen i norsk oppdrettslaks diett. Det går faktisk FEM ganger mer mat som kunne gått til mennesker INN i laksen, enn det vi får igjen. Soya, solsikke, hvete, erter og småfisk spises av laksen. Dette kunne og burde gått direkte til mennesker.
Men hvem spiser egentlig laksen? Jo, norsk oppdrettslaks eksporteres i hovedsak som luksusvarer til kjøpesterke europeere og kinesere. Vi presser altså vekk småbønder, bruker opp mat som kunne gått til andre, til å produsere eksklusive eksportvarer? Dette er så langt unna FNs bærekraftsmål som det går an å komme..
Nå høres jeg kanskje surmagete ut, men jeg kjenner jeg blir frustrert. Dette MÅ vi jo kunne gjøre annerledes! Og ja, det kan vi. Vi må bytte ut all menneskematen, og all den problematiske soyaen kan vi bytte ut med bærekraftige fôrråvarer produsert i Norge. Vi kan benytte oss av avfallsprodukter fra skogindustrien, av alger, avskjær og insekter. DET er bærekraftig det. DET er noe som Sjømat Norge og alle oppdrettselskapene bør satse på, og som regjeringen bør kreve at næringa bruker.
Ja, man kan alltid peke på andre industrier og finne noen som gjør ting verre. Noen i næringa har også tatt grep for å redusere soyabruken. Men vi er langt fra mål enda. Derfor vil vi fortsette å pushe på, og fortsette å kritisere, helt til all soyaen og menneskematen er byttet ut med bærekraftige alternativer. Det ER mulig, og jeg håper vi kommer dit snart!
Se mitt svar til fôrprodusent Skretting her: https://ilaks.no/derfor-kritiserer-vi-laksen/