Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fem måltider går inn i produksjonen av én laksefilet

Laksen spiser fem ganger mer mat enn den gir oss

Vi øker ikke verdens matproduksjon ved å fø opp fisk på mat som mennesker kunne spist direkte.

Laksen lever på råvarer mennesker kunne spist selv (Foto: FIVH)
Laksen lever på råvarer mennesker kunne spist selv (Foto: FIVH)

Vi øker ikke verdens matproduksjon ved å fø opp fisk på mat som mennesker kunne spist direkte.

Visste du at norsk oppdrettslaks lever på korn, soya, matolje og villfisk? Alt er råvarer som mennesker kunne spist selv.

Mindre mat til sultne mager

Laksen blir ofte trukket fram som et bærekraftig alternativ til kjøtt, fordi den trenger mindre mat for å vokse enn for eksempel kylling, gris og storfe. Sjømatnæringens visjon er at norsk oppdrettsnæring skal bidra til å øke verdens matproduksjon, og dermed bidra til FNs bærekraftsmål om å utrydde sult.

"Havbruksnæringen skal bidra til å øke verdens matvareproduksjon."

Sjømat Norge

En ny beregning fra Framtiden i våre hender slår hull på myten om at norsk oppdrettslaks bidrar til å øke matproduksjonen. Norsk oppdrettslaks blir nemlig fôret med store mengder soya, hvete, rapsolje og andre råvarer som kunne vært spist av mennesker. Dermed bidrar oppdrettsnæringen til at mindre mat blir tilgjengelig for sultne menneskemager.

Målt i kalorier spiser laksen fem ganger mer menneskemat enn den gir oss. Da er fôrråvarer som ikke er egnet for menneskemat, holdt utenfor. Totalt kunne fôrråvarene mettet mer enn tolv millioner mennesker.

 

 

 

Laksenæringen må ta grep

– Ingen som bruker fem ganger mer menneskemat enn de produserer, kan på ramme alvor påstå at de bidrar til å øke verdens matproduksjon, fastslår Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. Hun oppfordrer lakseindustrien til å slutte å mate fisken med råvarer som mennesker kunne spist direkte.

Slik kan oppdrettsnæringen bli bærekraftig – Norge har store muligheter til å utvikle nye, bærekraftige fôrråvarer basert på for eksempel treflis, alger, insekter og slakteavfall. Det fins mange spennende prosjekter med produksjon av alternative fôrråvarer som både kan bidra til arbeidsplasser i distriktene og mer bærekraftig oppdrettsnæring. Men produksjonen må oppskaleres hvis det skal monne, sier Bakken Riise.

Skriv under på vår kampanje her.

Last ned rapporten «Fem måltider inn, ett måltid ut» her