Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Erna Solberg på kollisjonskurs med FNs klimapanel

Utslippene av klimagasser må halveres for å nå klimamålene, ifølge ny rapport fra FNs klimapanel. Statsbudsjettet er langt unna de radikale utslippsendringene som skal til for å nå dette målet.

Foto: Renate Madsen
Foto: Renate Madsen
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Utslippene av klimagasser må halveres for å nå klimamålene, ifølge ny rapport fra FNs klimapanel. Statsbudsjettet er langt unna de radikale utslippsendringene som skal til for å nå dette målet.

Samme dag som FNs klimapanel la frem sin nyeste rapport, presenterte regjeringen sitt forslag til statsbudsjett for 2019. FNs klimapanel slår fast i rapporten at to graders oppvarming er langt farligere enn vi har trodd til nå. 

Snuoperasjon må til

Med dagens klimamål for Norge, styrer vi mot katastrofale tre graders oppvarming. Til tross for gode enkelttiltak som dobling av bistand til ren energi til utviklingsland og økt støtte til klimatiltak i byene, er ikke dette nok.

Vi trenger en omfattende snuoperasjon for å unngå de farligste klimaendringene. Da må det lønne seg for nordmenn å ta gode klimavalg. Dessverre er det lite i dette budsjettet som vil gjøre det enklere eller mer lønnsomt for folk å ta gode klimavalg.  

Redusert forbruk

Regjeringens budsjettforslag legger opp til økt forbruk og økt oljeproduksjon, og vi ser ikke mye til lovnaden i regjeringsplattformen om at skatte- og avgiftspolitikken skal bidra til klimakutt.

FNs klimarapport viser at vi må ta store, radikale grep. Det er bra at det skal bli dyrere å fly langt, men som FNs klimapanel fastslår i dag, må vi også redusere det materielle forbruket vårt og spise mindre kjøtt.
 
Regjeringen ignorerer dette fullstendig, og er på kollisjonskurs med det FNs klimapanel mener må til for å unngå farlige klimaendringer og sikre bærekraftig utvikling.