Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Misnøye med ny minstelønn i Bangladesh

Regjeringen i Bangladesh har økt minstelønnen, men tekstilarbeiderne sliter fortsatt med å dekke grunnleggende behov. Landets fagforeninger raser og vurderer store protester.

Ansatte på farbrikk utenfor Dhaka, Bangladesh. Foto: Nora Brønseth, Framtiden i våre hender
Ansatte på farbrikk utenfor Dhaka, Bangladesh. Foto: Nora Brønseth, Framtiden i våre hender
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Regjeringen i Bangladesh har økt minstelønnen, men tekstilarbeiderne sliter fortsatt med å dekke grunnleggende behov. Landets fagforeninger raser og vurderer store protester.

Regjeringen i Bangladesh har økt minstelønna for tekstilarbeidere med 51 prosent, fra 5300 taka (514 kroner) til 8000 taka (776 kroner) per måned.

– Det kan oppfattes som et kraftig lønnstillegg. Men det er fem år siden minstelønna gikk opp, og prisene på mat og bolig har økt så mye at tekstilarbeiderne nå får mindre for pengene. 8000 taka er ikke nok lønn for å sikre et verdig liv, sier Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender.

Det er spesielt dyrt å leve i hovedstaden Dhaka, hvor de fleste tekstilfabrikkene ligger. Et enkelt rom med kokemuligheter koster 3000-4500 taka i måneden, et månedskort på kollektivtransport 1350 taka, løk 41 taka/kg og ris 62 taka for samme mengde. Kylling, ost og biff (henholdsvis 267, 380 og 530 taka/kg) koster så mye at det sjelden eller aldri er å finne på tallerken til tekstilarbeiderne.

«Et slag i ansiktet»

Selv om lønnsøkningen var etterlengtet, har den vært mye omdiskutert og kritisert. I juli i fjor møttes en gruppe med representanter fra regjeringen, flere arbeidsgivere og fagforeninger for første gang til lønnsforhandlinger.

Partene sto langt fra hverandre: En rekke fagforeninger gikk ut med et minstekrav på 16000 taka – godt forankret i undersøkelser av hvor mye som skal til for å dekke grunnleggende behov. Arbeidsgiverne var derimot kun villige til å gi 7000 taka.

Fredag sist uke demonstrerte en rekke fagforeninger. De omtalte det nye lønnsnivået som en "grusom vits" og et "slag i ansiktet".

– Reaksjonene i Bangladesh er helt på sin plass, sier Riise.

– Tekstilarbeiderne som syr klær for en rekke store kleskjeder må etter flere års ventetid ta til takke med en lønnsøkning som ligger langt under det som muliggjør et verdig liv. Vi forventer at kleskjedene tar dette på alvor og trapper opp arbeidet for å økte minstelønnen til arbeiderne.

Misnøyen øker

Lønnsøkningen i 2013 var et resultat av sterke protester og omfattende demonstrasjoner i kjølvannet av kollapsen av Rana Plaza, hvor 1134 arbeidere døde og minst 2500 ble skadet. Kritikkverdige arbeidsvilkår og luselønninger ved Bangladesh’ fabrikker ble da brettet ut i media verden over.

Nå øker misnøyen mot den nye minstelønna, og flere fagforeninger vurderer omfattende streiker. Det kan være en risikofylt vei å gå: I desember 2016 oppsto spontane demonstrasjoner for høyere lønninger og anstendige arbeidsvilkår. Bangladeshiske myndigheter slo hardt ned på demonstrantene. Mange fagforeningsledere og menneskerettighetsaktivister ble fengslet, og flere tusen arbeidere mistet jobbene sine.

Nettverket Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av, kontaktet i sommer en rekke kleskjeder og oppfordret dem til å gå ut og støtte arbeidernes lønnskrav. Selskapet Inditex, som blant annet eier merkevarene Zara og Bershka, var det første til å uttale seg positivt: «Fair wages are essential if we are to improve conditions for people working in the garment industry, and Inditex supports the current demand by the garment workers in Bangladesh to increase their wages.»

H&M har ikke gitt den samme støtten, til tross for at selskapet i fem år har lovet at arbeidere deres skal få det de kaller en «rettferdig levelønn».

Nest største leverandør av klær

Asias laveste tekstilarbeiderlønninger og fordelaktige handelsavtaler har gjort Bangladesh til en tekstilgigant i global målestokk. I dag er landet, etter Kina, nest viktigste leverandør av klær til både Europa og USA. Kjente kleskjeder som H&M, Lindex, Cubus, Zara, Vero Moda og Gina Tricot kjøper alle varer fra det asiatiske landet. Bangladesh’ kleseksport tilsvarer 28 milliarder USD, mer enn 80 prosent av den totale eksporten.

Clean Clothes Campaign, Framtiden i våre hender og en rekke andre organisasjoner har tatt til orde for at høyere lønninger også er i kleskjedenes interesser. De kan forvente bedre kvalitet på produktene hvis arbeidstakere ikke er sultne, har dårlig helse og hele tiden må være bekymret for hvordan de skal kunne møte familiens grunnleggende behov, slik det er i dag.  Anstendige lønninger vil sannsynligvis også forhindre demonstrasjoner med stengte fabrikker og forsinkede ordre som resultat.

%MCEPASTEBIN%