
Oljefondet må trekke seg ut av bombeprodusent
Det norske oljefondet investerer i våpenselskapet Raytheon, som lager bomber som brukes mot sivile i Yemen. Oljefondet må ut av Raytheon og andre våpenverstinger, mener Framtiden i våre hender.


Det norske oljefondet investerer i våpenselskapet Raytheon, som lager bomber som brukes mot sivile i Yemen. Oljefondet må ut av Raytheon og andre våpenverstinger, mener Framtiden i våre hender.
– Som norsk statsborger synes jeg det er ikke bare uakseptabelt, men dypt forstyrrende, at det norske folks penger er tungt investert i Raytheon. Vi snakker om et selskap som tjener penger på salg av bomber som blir brukt i angrep mot sivile i den grusomme krigen i Yemen, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.
Raytheon er blitt koblet til flere dødelige bombeangrep mot sivile i Yemen.
Oljefondet har økt investeringene
Det norske oljefondet har 4 285 millioner kroner investert i Raytheon. Det tilsvarer en eierandel på 0,96 % av selskapet. Dette er en kraftig økning fra 2016, da oljefondet hadde 2 765 878 843 kroner i Raytheon, noe som tilsvarer 0,77 % eierandel (kilde : NBIM). Økningen skyldes både økning i fondets eierandel, men også at selskapets verdi har økt kraftig i perioden. (kilde: NBIM).
Krigen i Yemen startet i 2015. I løpet av perioden oljefondet har økt sine investeringer i Raytheon, har også krigen i Yemen blitt trappet kraftig opp. I samme periode har det også kommet flere rapporter om at nettopp Raytheons bomber blir brukt i krigføringen, og om at Raytheon har inngått en rekke kontrakter med Saudi-Arabia, en av de krigførende partene i Yemen. Samtidig har Raytheons aksjekurs skutt i været.
– At Raytheon-bomber brukes mot sivile i Yemen, er slett ikke noe nytt, og burde fått alarmklokkene til å ringe for Norges Bank, som forvalter oljefondet, for lenge siden, sier Anja Bakken Riise.
Raytheon-bombing i 2016
Allerede i 2016 viste Human Rights Watch at bomber produsert av Raytheon ble brukt i et bombeangrep der 31 sivile ble drept. I følge CNN kobles Raytheon-produsert materiell også til et angrep i mars 2016, der 97 mennesker døde, og et annet i oktober samme år, der 155 personer døde.
– I denne perioden, hvor det har vært allment kjent at Raytheons bomber blir brukt i krigen, har altså oljefondet økt sine investeringer i selskapet. Dette er uforståelig for oss, sier Riise.
– Oljefondet ønsker å være enn ansvarlig investor. Dette er fullstendig uansvarlige investeringer, mener hun.
Var utelukket – så inne
Oljefondet hadde ingen investeringer i Raytheon mellom 2004 og 2016. Dette var fordi Raytheon ble ekskludert fra oljefondet i 2005 på grunn av produksjon av klasevåpen. I 2016 ble utelukkelsen opphevet. I følge Etikkrådet var grunnen at virksomheten med produksjon av klasevåpen ble avsluttet (kilde: NBIM og Etikkrådet). Men Framtiden i våre hender mener at dette ikke betyr at grunnlaget for å ekskludere selskapet er borte. Raytheons våpensalg til Saudi-Arabia er så grov at det bør kvalifisere til uttrekk under de adferdsbaserte kriteriene.
– Vi mener at oljefondet må ut av Raytheon. Etikkrådet bør snarest se på saken, og anbefale uttrekk. Samtidig må Norges Bank gå grundig gjennom investeringspraksisen sin i våpenselskaper, sier Riise.
Eksport av våpen til land som er involvert i væpnet konflikt, kan bryte med kriteriene for såkalt adferdsbasert observasjon og utelukkelse. Framtiden i våre hender mener at investeringene i Raytheon bryter med punkt a) krenkelser av menneskerettighetene b) alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konflikt eller f) andre særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer, være relevante (kilde: Lovdata).
– Hvis oljefondets investeringer i Raytheon ikke rammes av retningslinjene slik det er i dag, er det retningslinjene som er for dårlige, sier Riise.
Framtiden i våre hender mener Raytheon-saken viser at de etiske retningslinjene må strammes inn. Dette kan Stortinget gjøre.