Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Regjeringen vurderer forbud mot plastbestikk

Framtiden i våre hender er glade for at Regjeringen nå utreder tiltak mot plastforsøpling. Et forbud mot unødvendig engangsplast som bestikk, ballonger og q-tips, er blant forslagene som vurderes. 

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Framtiden i våre hender er glade for at Regjeringen nå utreder tiltak mot plastforsøpling. Et forbud mot unødvendig engangsplast som bestikk, ballonger og q-tips, er blant forslagene som vurderes. 

Det er Klima- og miljødepartementet som ber Miljødirektoratet om å utrede tiltak som f. eks. forbud av enkelte plastartikler, og bruk av mer miljøvennlige alternativer. 

– Dette er veldig gode nyheter! Plastforsøpling er en av de store miljøutfordringene verden står ovenfor, og er til stor skade for sårbart dyreliv og økosystemer. Å bli kvitt engangsartikler i plast, som vi vet at fort ender opp i naturen, er et riktig steg på veien for å hindre plast på avveie, sier leder i Framtiden i våre hender Anja Bakken Riise. 

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) skriver i en pressemelding at engangsartikler av plast er en betydelig del av problemet. 

– Både i Norge og i Europa finner vi engangsbestikk, sigarettfiltre, matemballasje, ballonger, bomullspinner og andre engangsartikler langs strendene. Mye av dette er helt unødvendig plastbruk, og må fases ut. Klima- og miljødepartementet har derfor bedt Miljødirektoratet om å utrede hvilke virkemidler som kan utløse en rask reduksjon i bruk av ulike engangsartikler. Dette vil supplere den dialogen jeg allerede har med næringslivet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). 

Tempoet må opp 

Selv om Anja Bakken Riise er fornøyd med at utredningen nå starter, mener hun at tempoet må opp, både i Regjeringen og næringslivets innsats.  

– Det er ingen grunn til å vente, allerede nå kan bedrifter starte utfasingen av plast i engangsartikler til andre mer bærekraftige materialer. Samtidig oppfordrer vi klima- og miljøministeren til å la utredningsarbeidet gå raskt, og at tiltak som reduserer plastforbruket er på plass så fort som overhodet mulig. Dette haster, avslutter Bakken Riise.