Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Klagestorm mot IKEA etter avtalenekt

Hundrevis av engasjerte forbrukere ber nå IKEA signere en livsviktig sikkerhetsavtale i Bangladesh.  

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Hundrevis av engasjerte forbrukere ber nå IKEA signere en livsviktig sikkerhetsavtale i Bangladesh.  

Fra 1. juni 2018 innledes en ny sikkerhetsavtale for tekstilfabrikkene i Bangladesh, også kjent som «Accord 2». Den nye avtalen inkluderer ikke bare klesselskaper, men også tekstilprodusenter som lager tepper, håndklær, sengetøy etc.  

Mens de to norske interiørselskapene Kid Interiør og Princess har valgt å signere sikkerhetsavtalen, har svenske IKEA valgt å stå utenfor. 

I løpet de siste ukene har flere hundre personer skrevet til IKEA på deres Facebook-vegg og bedt om at selskapet signerer avtalen. IKEA, som profilerer seg kraftig på bærekraft, har som ett av få internasjonale selskaper valgt å ikke slutte opp om sikkerhetsavtalen i Bangladesh. Mens IKEA sier nei, har store merkenavn som H&M, Lindex, Zara og Bik Bok skrevet under. 

klageikea
Her er en av de mange kommentarene fra IKEAs Facebookside

På mandag møter vi IKEA. Nå trenger vi din hjelp!

På mandag 28. mai skal Framtiden i våre hender ha et viktig møte med IKEA, og håper at du vil hjelpe oss! Gå inn på IKEAs facebookside (klikk her) og skriv f.eks. : «Kjære IKEA, skriv under på den livreddende sikkerhetsavtalen for tekstilarbeiderne i Bangladesh!». Slik kan vi vise IKEA at det er mange som bryr seg!

Det er flere viktige argumenter for at IKEA skal signere: 

  • Sikkerhetsavtalen bidrar til konkrete forbedringer på fabrikkene, slik at færre arbeidere omkommer på arbeidsplassen.
  • Sikkerhetsavtalen har gitt fagforeningene en tryggere rolle på arbeidsplassen, slik at de kan arbeide for bedre arbeids- og lønnsforhold for arbeiderne – og si ifra hvis de opplever farlige forhold på fabrikken.
  • Avtalen har et eget sekretariat som sørger for uavhengige kontroller og følger opp krav om forbedringer på fabrikkene der det trengs.

IKEA har svart på flere av postene på Facebook med at de har egne etiske retningslinjer – IWAY – som de mener er gode nok, og at de gjennomfører egne kontroller.  

Problemet med IKEAs løsning er at de ikke støtter opp om det kollektive løftet for tekstilbransjen i Bangladesh som Sikkerhetsavtalen gjør. Foreløpig er det bare 1600 av 4-5000 tekstilfabrikker i landet som er inkludert under sikkerhetsavtalen. Tallet øker når flere internasjonale selskaper signerer avtalen. 

Videre blir rapportene fra fabrikk-kontrollene under sikkerhetsavtalen offentlige, slik at både problemer og utbedringer blir offentliggjort. IKEAs hemmelighold gjør at verken myndigheter i Bangladesh eller vi som handler på IKEA vet noe om forholdene på fabrikkene. 

Dette svarer IKEA på Facebookpostene: 

IKEA Hei. Det finnes mange gode avtaler som ivaretar mennesker og miljø og vi i IKEA er glade for at stadig flere selskaper ser nytten av å signere denne typen dokumenter. Som globalt selskap med leverandører i mange land og innenfor en lang rekke bransjer, har vi valgt å ha ett sett med retningslinjer slik at alle som jobber for IKEA kan være trygge på at de har de samme rettighetene uavhengig av hvor eller hva de jobber med. 

Våre etiske retningslinjer, IWAY, ble innført i 2000 og omfatter blant annet brannsikkerhet, HMS, arbeidstidsreguleringer, lønn, barnearbeid, diskriminering, miljø, kjemikalier og avfall. De er basert på FNs menneskerettighetserklæring, ILOs erklæring om grunnleggende prinsipper og rettigheter i arbeidslivet og Rio-erklæringen om miljø og utvikling.  

Vi utfører jevnlige kontroller, både selv og ved bruk av tredjeparter, for å sikre at alle våre leverandører følger våre retningslinjer. Med vennlig hilsen, Øystein