Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Princess tar ansvar – signerer sikkerhetsavtale

Med en fersk signatur fra Princess har begge de største norske interiørbutikkene signert den viktige sikkerhetsavtalen for Bangladesh.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Med en fersk signatur fra Princess har begge de største norske interiørbutikkene signert den viktige sikkerhetsavtalen for Bangladesh.

15. mai er det fem år siden tekstilhistoriens viktigste avtale så dagens lys i 2013. Samtidig melder interiørselskapet Princess-Gruppen AS at de nå har signert sikkerhetsavtalen, den såkalte Accorden, for sine leverandører i Bangladesh. Framtiden i våre hender ba i mars selskapet om å vurdere denne muligheten.

– Da det ble klart at Accorden også kunne omfatte bedrifter som selger hjemtekstiler var det en selvfølge at også Princess-Gruppen AS signerte denne. Tryggere arbeidsplasser for de som produserer våre varer er viktig både for oss og våre kunder, sier Kai J. Gulbrandsen, selskapets administrerende direktør.

Princess oppgir at de i 2017 kjøpte varer fra Bangladesh for 23,6 millioner kroner.

Viktig skritt

I tillegg offentliggjør Princess navnene på sine tre leverandører i Bangladesh. To av disse var allerede dekket av sikkerhetsavtalen, men er ikke i havn med alle utbedringer ennå.

– Vi svært tilfreds med at Princess nå har tatt dette viktige skrittet for å øke tryggheten for de som lager varene de selger, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden våre hender. – Selv om svært mye godt arbeid har blitt gjort, har flesteparten av fabrikkene som ligger under avtalen fortsatt et stykke igjen før de kan klassifiseres som helt sikre. Jo flere selskaper som støtter opp under arbeidet, jo raskere vil det forhåpentligvis gå.

Princess tredje leverandør sto tidligere utenfor avtalen, men vil framover inkluderes i det omfattende systemet for kontroller og tiltak for å øke sikkerheten på landets tekstilfabrikker. Fordi sikkerhetsavtalen opererer med full åpenhet rundt kontroller, hvilke farer som avdekkes og hvilke utbedringer som må til for at fabrikken skal bli sikrere, vil det være mulig å følge arbeidet for fagforeningene i landet og internasjonale organisasjoner.

Større trygghet for mange

Totalt betyr Princess’ signatur at rundt 5650 arbeidere går sikrere arbeidsdager i møte. Det er fem ganger så mange arbeidere som døde i den katastrofale kollapsen av Rana Plaza i 2013. Målet er at de tre fabrikkene, og alle andre fabrikker som favnes av avtalen, skal bli helt sikre innenfor områdene brann, elektrisitet og bygningsstruktur. Alle mangler som blir avdekket skal rettes opp innenfor angitte tidsfrister.

Se Framtiden i våre henders oversikt over noen selskaper som har signert sikkerhetsavtalen – og hvilke som ikke tar et slikt ansvar.

IKEA vil ikke støtte

Kid Interør har allerede undertegnet avtalen for sine leverandører. IKEA ble, i likhet med Princess og Kid Interiør, kontaktet av Framtiden i våre hender i mars og anmodet om å støtte opp om sikkerhetsarbeidet ved Bangladeshiske fabrikker. 

IKEA hevder at deres etiske retningslinjer, IWAY, er gode nok til å gi tekstilarbeiderne en sikker arbeidsplass. Dette reagerer Framtiden i våre hender på:
– Det har oppstått en merkelig situasjon, sier Bakken Riise. – To norske selskaper, som er små i global målestokk, tar fullt ansvar og signerer en avtale som vi vet er den mest troverdige og effektive måten å øke sikkerheten til dem som syr varene deres i Bangladesh. Samtidig prøver IKEA, verdens største interiør- og møbelselskap å snike seg unna det samme ansvaret. Vi håper at de tar opp dette til ny vurdering, avslutter hun.

Bakgrunn

Princess-Gruppen AS har rundt 150 butikker i Norge. Selskapet har drøyt 1200 ansatte og en omsetning på 885 millioner kroner (2016). På eiersiden finner man investoren Per Werner Madsen og forretningsmannen Stein Erik Hagen.

Selskapet har vært medlem av flerpartsinitiativet Initiativ for etisk handel siden 2008.  Initiativ for etisk handel gir råd til bedrifter, organisasjoner og offentlige institusjoner om hvordan de kan trappe opp etikkarbeidet i sine leverandørkjeder.

Kid Interiør er størst boligtekstilbransjen med en markedsandel på 32 prosent, fulgt av Princess-Gruppen som står for 22 prosent av omsetningen. Disse to kjedene står med andre ord for mer enn halvparten av salget i Norge.  

Sikkerhetsavtalen ble opprettet etter den katastrofale kollapsen av fabrikkbygningen Rana Plaza og fikk navnet The Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh, også kalt «Accorden». Bak sikkerhetsavtalen står de globale føderasjonene IndustriALL og UNI Global Union, støttet av Clean Clothes Campaign (som Framtiden i våre hender er en del av) og andre frivillige organisasjoner. Avtalen inngås mellom selskaper og fagbevegelsen globalt og i Bangladesh.

Det ble importert tekstilvarer fra Bangladesh til Norge for ca 135,9 millioner kroner i 2017. (Egen utregning basert på SSBs importstatistikk for 2017).