Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

To minutter av en tekstilarbeiders liv

En ny video gir innblikk i en tekstilarbeiders virkelighet gjennom mobilskjermen. Her er de sanne historiene bak videoen.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

En ny video gir innblikk i en tekstilarbeiders virkelighet gjennom mobilskjermen. Her er de sanne historiene bak videoen.

Se videoen her (Velg fullskjerm og ta på lyd, gjerne på mobiltelefonen din).

Klikk her for å dele videoen på Facebook

Tidlig på jobb

Det er fire millioner tekstilarbeidere i Bangladesh, de fleste er kvinner. De må tidlig opp og jobber lange dager. I hovedstaden Dhaka, der mye av produksjonen pågår, må mange arbeidere bruke lang tid til fabrikken i den tette trafikken. Det koster også en tekstilarbeider ca. 10 % av lønna med et månedskort til bussen.

Lite penger å leve for

Tekstilarbeidene har i de fleste tilfeller  så lav inntekt at det ikke går å leve et verdig liv. De tjener ca. 2 kroner i timen. Svært mange tekstilarbeidere klarer ikke å dekke grunnleggende behov. Mange har for eksempel ikke råd til helsetjenester. En undersøkelse viser at  en tekstilarbeider må jobbe 84 timer for å få råd til en legetime.

Sprekken i veggen

Videoen viser en tekstilarbeideren som sender bilde av en sprekk i veggen på bygningen. Dette er et ekte fotografi som arbeidere ved Rana Plaza sirkulerte dagen før den kollapset i 2003. Bygningen ble undersøkt, men arbeiderne måte gå tilbake på jobb. 1138 døde i den grufulle ulykken bygningen som huset flere tekstilfabrikker raste sammen.

Avtale gir sikrere fabrikker

Vi besøkte mars 2018 tekstilfabrikker i Bangladesh. Fagforeningene forteller at sikkerheten i fabrikkene har blitt bedre. Statistikken viser færre ulykker og færre døde. En sikkerhetsavtale som ble laget etter Rana Plaza har gitt resultater.

Nå må det bli enda bedre

Fortsatt er kun 1600 av 4000 fabrikker i Bangladesh som omfattes av sikkerhetsavtalen, så mye arbeid gjenstår. Over 200 internasjonale klesmerker signerte  avtalen. Fra mars 2018 åpnet denne opp for at også interiørselskaper som selger sengetøy, håndklær og gardiner kan signere. Framtiden i våre hender har kontaktet Kid Interiør, Princess og IKEA og bedt dem om å ta dette skrittet. For at tekstilarbeiderne skal få en trygg arbeidsplass, må alle selskaper som kjøper tekstilvarer undertegne sikkerhetsavtalen. Kid Interiør har allerede blitt en del av denne.

Hva kan vi gjøre?

Video:

Videoanimasjon: Håvard Langmoen
Manus/Regi: Sindre Olav Edland-Gryt
Foto/video fra Bangladesh: Nora Brønseth og Sigurd Jorde.
Musikk: Duniya – Chirkutt.
In peace – Fred Håkon Klausen
Takk til Sharmin Sultana Sumi fra Chirkutt, og Fred Håkon Klausen for at vi fikk bruke musikken deres.