Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

IKEA nekter å signere livreddende sikkerhetsavtale

 IKEA handler tekstiler for store summer fra Bangladesh hvert år. Allikevel ønsker de ikke å bli en del av den viktige sikkerhetsavtalen for tekstilfabrikkene, men satser på svake interne avtaler.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

 IKEA handler tekstiler for store summer fra Bangladesh hvert år. Allikevel ønsker de ikke å bli en del av den viktige sikkerhetsavtalen for tekstilfabrikkene, men satser på svake interne avtaler.

  

 

Tragedien som presset frem avtalen

Sikkerhetsavtalen for tekstilfabrikker i Bangladesh, den såkalte Accorden, har ført til langt sikrere fabrikker og sannsynligvis spart mange liv. Avtalen oppsto i kjølvannet av tekstilindustriens største tragedie, kollapsen av bygningen Rana Plaza i Bangladesh. 1138 tekstilarbeidere døde den dagen, dobbelt så mange ble skadet.

Lyttet ikke

Framtiden i våre hender kontaktet IKEA i mars og oppfordret gigantselskapet til å skrive under på sikkerhetsavtalen og offentliggjøre sine tekstilleverandører i Bangladesh. IKEA meldte tilbake at de ikke vil delta i det felles sikkerhetsarbeidet for fabrikker i Bangladesh, men heller jobbe i henhold til sine egne etiske retningslinjer, IWAY. Dessverre er IWAY langt svakere med hensyn til åpenhet, kontrollrutiner, klagemekanismer, involvering av fagforeninger og fremdriften av forbedringsarbeidet.

  • Du kan gå inn på IKEA sin facebooksside og sende din oppfordring ved å skrive på veggen "Kjære IKEA, skriv under den livreddende sikkerhetsavtalen for tekstilarbeiderne i Bangladesh!" (Du kan også lenke til denne saken når du poster innlegget).

(Saken fortsetter etter bildet)

Anja Bakken Riise, Foto: Nora Brønseth
Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, har lite forståelse for at IKEA ikke ønsker å signere avtalen. Hun var nylig i Bangladesh for å møte fagforeninger og tekstilarbeidere. Foto: Nora Brønseth

– Det er veldig vanskelig å forstå at IKEA ikke vil være med på å styrke sikkerhetsavtalen, sier Framtiden i våre henders leder Anja Bakken Riise. Vi hadde forventet at de, som en av verdens største produsenter, ville ta dette avgjørende skrittet for at arbeiderne som syr selskapets håndklær og sengetøy skal kunne jobbe i trygge fabrikker.

KID og Princess allerede med

Klesgigantene H&M, Zara og Vero Moda skrev under avtalen, i likhet med rundt 220 andre selskaper, allerede i 2013. I juni trer oppfølgeren, den nye sikkerhetsavtalen, i kraft. Den gjelder for tre år. Nå er det ikke bare kleskjeder, men også selskaper som selger hjemmetekstil, slik som håndklær, tepper og gardiner, som oppfordres til å signere den. Kid Interiør har allerede blitt en del av avtalen, og det er håp om at Princess snart blir det også.

Avtalen fungerer

Sikkerhetsavtalen kan vise til store fremganger: Det har blitt gjort mer enn 25000 inspeksjoner ved de 1600 fabrikkene i Bangladesh som avtalen dekker. I underkant av 800 fabrikker er nesten i mål med sikkerhetsarbeidet og 142 fabrikker regnes som helt trygge. Mer enn 2 millioner tekstilarbeidere går til langt sikrere arbeidsplasser enn for få år siden. Men mye arbeid gjenstår, og derfor fortsetter avtalen nå frem til 2021. Og bekymringen for alle de fabrikkene som i dag ikke omfattes av sikkerhetsavtalen øker:

– IKEA bør snu i denne saken før det er for seint. Hvis selskapet ikke skriver under, setter de ikke bare arbeidernes helse og liv i fare, men IKEAs eget omdømme vil få seg en alvorlig knekk. Hvordan skal omverden kunne ha tillit til IKEAs etikkarbeid hvis selskapet holder sine leverandører skjult og ikke blir med på en avtale som kan dokumentere stor positiv effekt? sier Bakken Riise.

ikea cc yassan yukky900
Foto, Creative Commons Yassan Yukki

Bakgrunn:

IKEA er verdens største møbelforhandler, og ble startet av Ingvar Kamprad i 1943 i Småland i Sverige. Som sjef og eier av IKEA ble Kamprad en av verdens rikeste personer med over 42 milliarder dollar i formue i 2018. Han døde i januar. Hans sønner har nå tatt over selskapet. 

IKEA har 355 butikker i 29 land med en total omsetning på 34,3 milliarder euro, tilsvarende 320 milliarder kroner i 2017. Kunder kjøpte IKEA-produkter og tjenester for 38,3 milliarder euro, eller 357,2 milliarder kroner. IKEA hadde til sammen 936 millioner butikkbesøk og 2,3 milliarder besøk i nettbutikkene. Selskapet hadde 194 000 medarbeidere i 2017. Selskapet fører 9500 forskjellige produkter.

Bak sikkerhetsavtalen står de globale føderasjonene IndustriALL og UNI Global Union, støttet av Clean Clothes Campaign (som Framtiden i våre hender er en del av) og andre frivillige organisasjoner. Avtalen inngås mellom selskaper og fagbevegelsen globalt og i Bangladesh.

Ifølge Bangladesh Export Promotion Bureau eksporterte landet hjemmetekstilindustri sist år varer for ca 800 millioner USD (ca 6,22 milliarder norske kroner) – en økning på drøyt 6 prosent fra året før.