Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Trygghet for tekstilarbeiderne nå!

De siste tolv månedene er 25 tekstilarbeidere døde etter ulykker på jobb i Bangladesh. Det er ikke akseptabelt.

Tekstilarbeider på fabrikk utenfor Dhaka i Bangladesh. Foto: Nora Brønseth
Tekstilarbeider på fabrikk utenfor Dhaka i Bangladesh. Foto: Nora Brønseth
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

De siste tolv månedene er 25 tekstilarbeidere døde etter ulykker på jobb i Bangladesh. Det er ikke akseptabelt.

Over fire millioner mennesker jobber i tekstilfabrikker i Bangladesh. For mange av dem er det farlig å dra på jobb. Norge kjøpte tekstiler fra Bangladesh til en verdi av 2,1 milliarder kroner i 2017. Denne våren vil Framtiden i våre hender presse selskaper som kjøper tekstiler fra Bangladesh til å ta ansvar.

Ulykkene kunne vært unngått

Fem år etter en av de største arbeidstragediene i historien, er det fortsatt farlig å være tekstilarbeider i Bangladesh. Kollapsen av tekstilfabrikken Rana Plaza i 2013 krevde 1138 arbeidere livet, over 2500 ble skadet. I 2017 ble minst 25 arbeidere drept og 79 skadet i fem forskjellige ulykker i tekstilsektoren i landet. Alle ulykkene kunne vært unngått hvis arbeidernes sikkerhet hadde blitt tatt på alvor.

Viktig sikkerhetsavtale

Etter Rana Plaza har fagforeningene for tekstilarbeiderne arbeidet for å få på plass en avtale mellom fagforeninger på nasjonalt og globalt nivå og internasjonale selskaper som kjøper klær og tekstiler i Bangladesh. Sikkerhetsavtalen (The Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh (the Accord)) har siden blitt undertegnet av over 200 internasjonale kleskjeder og omfatter over 1600 fabrikker.

Bedring på fabrikkene

Framtiden i våre hender har fulgt utviklingen tekstilindustrien tett i 15 år. I mars 2018 besøkte Framtiden i våre hender fagforeninger og tekstilfabrikker i Bangladesh. Fagforeningene forteller at sikkerhetsforholdene i fabrikkene har blitt bedre etter at avtalen kom på plass. Ulykkene er færre, dødstallene lavere, og antallet fagforeningsklubber har økt kraftig. Arbeiderne har fått en stemme i fabrikken, tør i høyere grad å si ifra om farlige forhold, og er med på kontroller som stenger fabrikker hvor forholdene ikke er forsvarlige. I to fabrikker hvor vi fikk komme på innsiden, kunne fabrikkledelsen peke på konkrete nye sikkerhetstiltak for å forhindre branner.

Mye gjenstår

Men foreløpig er det bare 1600 av over 4000 fabrikker som har signert avtalen. Det omfatter under halvparten av de fire millioner tekstilarbeiderne i Bangladesh. Fra mars 2018 åpnet avtalen for at ikke bare klesselskaper, men også selskaper som lager eller selger hjemmetekstil (sengetøy, håndklær, gardiner etc) kan skrive under avtalen. Framtiden i våre hender har sendt brev til Kid, Princess og IKEA og bedt disse om å skrive under. For at tekstilarbeiderne skal få en trygg arbeidshverdag, må alle selskaper og fabrikker undertegne sikkerhetsavtalen. KID har allerede bestemt seg for å signere avtalen. Nå vil vi følge opp IKEA og Princess for at også de blir med.

Hva kan du gjøre?

  • Følg med på vår facebookside der vi vil mobilisere for å få IKEA og Princess med på det livreddende sikkerhetsarbeidet.
  • Du kan gå inn på IKEA sin facebooksside og sende din oppfordring ved å skrive på veggen "Kjære IKEA, skriv under den livreddende sikkerhetsavtalen for tekstilarbeiderne i Bangladesh!" (Du kan også lenke til denne saken når du poster innlegget).
  • Du kan lese mer i denne saken om IKEA her 
  • Vi trenger flere medlemmer for å gi arbeidet vårt enda mer kraft. Bli medlem her så støtter du vårt arbeid.