Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Trygghet for tekstilarbeiderne nå!

De siste tolv månedene er 25 tekstilarbeidere døde etter ulykker på jobb i Bangladesh. Det er ikke akseptabelt.

Tekstilarbeider på fabrikk utenfor Dhaka i Bangladesh. Foto: Nora Brønseth
Tekstilarbeider på fabrikk utenfor Dhaka i Bangladesh. Foto: Nora Brønseth

De siste tolv månedene er 25 tekstilarbeidere døde etter ulykker på jobb i Bangladesh. Det er ikke akseptabelt.

Over fire millioner mennesker jobber i tekstilfabrikker i Bangladesh. For mange av dem er det farlig å dra på jobb. Norge kjøpte tekstiler fra Bangladesh til en verdi av 2,1 milliarder kroner i 2017. Denne våren vil Framtiden i våre hender presse selskaper som kjøper tekstiler fra Bangladesh til å ta ansvar.

Ulykkene kunne vært unngått

Fem år etter en av de største arbeidstragediene i historien, er det fortsatt farlig å være tekstilarbeider i Bangladesh. Kollapsen av tekstilfabrikken Rana Plaza i 2013 krevde 1138 arbeidere livet, over 2500 ble skadet. I 2017 ble minst 25 arbeidere drept og 79 skadet i fem forskjellige ulykker i tekstilsektoren i landet. Alle ulykkene kunne vært unngått hvis arbeidernes sikkerhet hadde blitt tatt på alvor.

Viktig sikkerhetsavtale

Etter Rana Plaza har fagforeningene for tekstilarbeiderne arbeidet for å få på plass en avtale mellom fagforeninger på nasjonalt og globalt nivå og internasjonale selskaper som kjøper klær og tekstiler i Bangladesh. Sikkerhetsavtalen (The Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh (the Accord)) har siden blitt undertegnet av over 200 internasjonale kleskjeder og omfatter over 1600 fabrikker.

Bedring på fabrikkene

Framtiden i våre hender har fulgt utviklingen tekstilindustrien tett i 15 år. I mars 2018 besøkte Framtiden i våre hender fagforeninger og tekstilfabrikker i Bangladesh. Fagforeningene forteller at sikkerhetsforholdene i fabrikkene har blitt bedre etter at avtalen kom på plass. Ulykkene er færre, dødstallene lavere, og antallet fagforeningsklubber har økt kraftig. Arbeiderne har fått en stemme i fabrikken, tør i høyere grad å si ifra om farlige forhold, og er med på kontroller som stenger fabrikker hvor forholdene ikke er forsvarlige. I to fabrikker hvor vi fikk komme på innsiden, kunne fabrikkledelsen peke på konkrete nye sikkerhetstiltak for å forhindre branner.

Mye gjenstår

Men foreløpig er det bare 1600 av over 4000 fabrikker som har signert avtalen. Det omfatter under halvparten av de fire millioner tekstilarbeiderne i Bangladesh. Fra mars 2018 åpnet avtalen for at ikke bare klesselskaper, men også selskaper som lager eller selger hjemmetekstil (sengetøy, håndklær, gardiner etc) kan skrive under avtalen. Framtiden i våre hender har sendt brev til Kid, Princess og IKEA og bedt disse om å skrive under. For at tekstilarbeiderne skal få en trygg arbeidshverdag, må alle selskaper og fabrikker undertegne sikkerhetsavtalen. KID har allerede bestemt seg for å signere avtalen. Nå vil vi følge opp IKEA og Princess for at også de blir med.

Hva kan du gjøre?

  • Følg med på vår facebookside der vi vil mobilisere for å få IKEA og Princess med på det livreddende sikkerhetsarbeidet.
  • Du kan gå inn på IKEA sin facebooksside og sende din oppfordring ved å skrive på veggen "Kjære IKEA, skriv under den livreddende sikkerhetsavtalen for tekstilarbeiderne i Bangladesh!" (Du kan også lenke til denne saken når du poster innlegget).
  • Du kan lese mer i denne saken om IKEA her 
  • Vi trenger flere medlemmer for å gi arbeidet vårt enda mer kraft. Bli medlem her så støtter du vårt arbeid.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!