Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

KID lytter: Signerer avtale for tryggere fabrikker

Norges største kjede for boligtekstil, Kid Interiør, har nettopp signert en viktig avtale som skal sikre fabrikker i Bangladesh mot brann og kollapser. Avgjørelsen kom etter at Framtiden i våre hender ba selskapet om dette, og i tillegg manet Kid til å åpne sin leverandørliste.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Norges største kjede for boligtekstil, Kid Interiør, har nettopp signert en viktig avtale som skal sikre fabrikker i Bangladesh mot brann og kollapser. Avgjørelsen kom etter at Framtiden i våre hender ba selskapet om dette, og i tillegg manet Kid til å åpne sin leverandørliste.

– En fantastisk nyhet, jubler Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. – Kid Interiør er det første boligtekstilselskapet på det norske markedet som har tatt dette viktige skrittet. Kid sin beslutning gjør at arbeiderne ved deres fabrikker i Bangladesh vil gå til langt sikrere arbeidsplasser i fremtiden. Det vil ikke bare bli lagt merke til her i Norge, men også bane vei internasjonalt.

Sikkerhetsavtalen, den såkalte «Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh», ble opprettet etter at en bygning som huset flere tekstilfabrikker i april 2013 kollapset og trakk minst 1138 arbeidere i døden og skadet enda flere. Avtalen har så langt dreiet seg om å sikre fabrikker som produserer klær for vestlige kleskjeder, slik som H&M, Lindex og Zara. I mars 2018 ble  sikkerhetsavtalen utvidet til å også dekke selskaper som selger boligtekstil.

– KID har hatt langsiktige samarbeid med leverandører av hjemmetekstiler i Bangladesh. Etter kollapsen av Rana Plaza valgte vi å ikke trekke oss ut, men å drive videre og støtte industrien i en vanskelig periode, sier etikkansvarlig i Kid Interiør, Stian Brandhagen.

– Etter å ha sett hvordan sikkerhetsavtalen har blitt gjennomført i Bangladesh, og alt det positive arbeidet som er satt i gang, så har KID Interiør valgt å signere denne.

Sikkerhetsavtalen er en juridisk bindende avtale mellom selskapene og en rekke fagbevegelse i Bangladesh og på globalt nivå. Målet med avtalen er at alle landets tekstilfabrikker som produserer for eksportmarkedet skal kontrolleres med hensyn til sikkerhet og at alle mangler som blir avdekket skal rettes opp innenfor bestemte tidsfrister. Selskapene som blir med på avtalen forplikter seg blant annet til å fortelle kontollteamet om hvilke fabrikker som produserer deres varer. Framtiden i våre hender går et skritt lenger og krever at leverandørlisten skal være offentlig tilgjengelig.

– Vi har en håndfull leverandører i Bangladesh og diskuterer nå muligheten for å gå ut med disse, sier Stian Brandhagen.

Framtiden i våre hender har kontaktet andre selskaper i bransjen og har håp om at også disse skal skrive under på den svært viktige avtalen som gjelder helt frem til 2021.

Bakgrunn:
Kid Interiør er største aktør i boligtekstilbransjen i Norge med en markedsandel på 32 prosent, fulgt av Princess-gruppen som står for 22 prosent av omsetningen. Samtidig selges også mye boligtekstil i andre bransjer, som for eksempel møbelbransjen.

Norge importerte tekstilvarer fra Bangladesh for ca 135,9 millioner kroner sist år, mens importen av klær var på drøye 19,3 milliarder kroner (SSB 2018). Etter Kina er Bangladesh det viktigste eksportlandet av klær til det norske markedet, både med hensyn til verdi og vekt, og øker for hvert år som går.