Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– IKEA må signere sikkerhetsavtale for tekstilfabrikker

De fleste kleskjedene i Skandinavia har signert den viktige sikkerhetsavtalen for tekstilfabrikkene i Bangladesh. Nå åpnes det for at hjemmetekstilselskaper som IKEA kan signere.

Foto: Creative Commons Rarye
Foto: Creative Commons Rarye
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

De fleste kleskjedene i Skandinavia har signert den viktige sikkerhetsavtalen for tekstilfabrikkene i Bangladesh. Nå åpnes det for at hjemmetekstilselskaper som IKEA kan signere.

Må aldri skje igjen

Etter Rana Plaza-katastrofen for snart fem år siden, var alle enige om at noe lignende aldri måtte skje igjen: Minst 1138 arbeidere døde og rundt 2500 ble skadet da bygningen som inneholdt flere tekstilfabrikker kollapset. Fagforeninger, merkevareselskapene, bangladeshiske styremakter og forbrukere gikk sammen om å utarbeide tekstilhistoriens første, omfattende avtale for å skape sikre arbeidsforhold på fabrikkene. Sikkerhetsavtalen fikk navnet «Accord on Building and Fire Safety».

Sikkerhetsavtalen er en juridisk bindende avtale mellom kleskjeder og en rekke fagforeninger. Den ble, etter mye press, etter hvert signert av over 200 kleskjeder. Målet med avtalen er at alle landets tekstilfabrikker som produserer for eksportmarkedet skal kontrolleres med hensyn til sikkerhet og at alle mangler som blir avdekket skal rettes opp.

Ny avtale inkluderer også hjemmetekstil

Den 1. juni i år trer den nye sikkerhetsavtalen i kraft. Den gjelder frem til 2021 og har samme mål som forgjengeren: Å sikre at bangladeshiske tekstilarbeidere hver dag går til en trygg arbeidsplass. Fram til nå har avtalen bare omfattet selskaper som produserer klær. Nå har styret for avtalen bestemt at også selskaper som produserer andre tekstiler (håndklær, tepper, gardiner etc) også bør signere.

IKEA oppfordres til å signere

Framtiden i våre hender har nå oppfordret IKEA, verdens kanskje største møbelselskap, om å signere den livsviktige avtalen. IKEA er i dag ikke åpne om hvor de produserer sine varer, men tilgjengelige importoversikter og merkelapper på IKEAs varer avslører at IKEA produserer i Bangladesh.   

Les brevet til IKEA her

– Uten sammenligning er sikkerhetsavtalen den viktigste veien til tryggere fabrikker i Bangladesh, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. – Vi har stor tro på at IKEA, som markedsfører seg som et selskap som satser på etikk, føler ansvar og skriver under.

De klesfabrikker som sikkerhetsavtalen dekker er langt sikrere i dag enn de var i 2013. Likevel er det bare 127 av de 1631 kontrollerte fabrikkene som har blitt helt «friskmeldt».

– Behovet for å fortsette sikkerhetsarbeidet er åpenlyst, og vi er svært fornøyd med at avtalen nå blir utvidet. Også arbeidere som produserer håndklær, gardiner og sengetøy har rett på en trygg arbeidsplass, sier Bakken Riise.

I brevet til IKEA oppfordrer Framtiden i våre hender også møbelgiganten til å offentliggjøre sine tekstilleverandører i Bangladesh i form av en liste på selskapets hjemmeside.

Bakgrunn:

Bak avtalen står de globale føderasjonene IndustriALL og UNI Global Union, støttet av Clean Clothes Campaign (som Framtiden i våre hender er en del av) og andre frivillige organisasjoner. Avtalen inngås mellom selskaper og fagbevegelsen globalt og i Bangladesh.

Ifølge Bangladesh Export Promotion Bureau eksporterte landet hjemmetekstilindustri sist år varer for ca 800 millioner USD (ca 6,22 milliarder norske kroner) – en økning på drøyt 6 prosent fra året før.

Billige innsatsfaktorer, ikke minst svært lave lønninger, gjør at mange vestlige kleskjeder kjøper varer fra Bangladesh. Landets klesindustri eksporterte varer sist år for drøyt 28 milliarder USD, hvilket tilsvarer 81 prosent av den totale eksporten fra landet.

Norge importerte tekstilvarer fra Bangladesh for ca 135,9 millioner kroner sist år, mens importen av klær var på drøye 19,3 milliarder kroner (SSB 2018). Etter Kina er Bangladesh det viktigste eksportlandet av klær til det norske markedet, både med hensyn til verdi og vekt, og øker for hvert år som går.