Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Søviknes er årets bullshitter for 2017

2017 er forbi, og vi har funnet fram uttalelser som burde ha vært usagt. Vi i Framtiden i våre hender har kåret årets «bullshitter» for 2017 på etikk og miljø. På toppen av listen finer vi Olje- og energiminister Terje Søviknes som hevdet at Goliatfeltet blir lønnsomt i 2019.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
2017 er forbi, og vi har funnet fram uttalelser som burde ha vært usagt. Vi i Framtiden i våre hender har kåret årets «bullshitter» for 2017 på etikk og miljø. På toppen av listen finer vi Olje- og energiminister Terje Søviknes som hevdet at Goliatfeltet blir lønnsomt i 2019.

– Nye beregninger fra departementet viser at det blir lønnsomt i 2024, andre uavhengige beregninger sier at det kanskje aldri vil bli lønnsomt for den norske stat. Dette er ikke bare bullshitt, men noe som kan få enorme negative konsekvenser for det norske folk, sier Anja Bakken Riise leder i Framtiden i våre hender.

På andreplass finner vi DNB, som etter at de solgte seg ut av Dakota Access hevdet at de ikke hadde «direkte økonomiske eksponeringer mot Dakota Access Pipeline». Det var feil.

– Da DnB i fjor bekreftet at de hadde solgt seg ut av den omstridte oljerørledningen «Dakota Access», heiet vi på dem. Det var et viktig og riktig grep. Men de unnlot å oppgi at banken fortsatt hadde syv milliarder i lån til selskapene bak oljerørledningen. Slik bør ikke Norges største bank villede sine kunder eller urfolkene som rammes av den klimaskadelige utbyggingen.

Også Hennes & Mauritz ble i 2017 tatt med buksene nede. Danske TV 2 avslørte at motegiganten H&M systematisk brenner usolgte klær – til tross for forsikringer om det motsatte.

– Så sent som i 2015 kjørte H&M en kampanje for økt bevissthet rundt gjenbruk, under slagordet «Det er kun én regel: Gjenvinn eller resirkuler tøyet ditt». At H&M brenner tonnevis med fullt brukbare klær fremstår de som en soleklar bullshitter.

Ellers på listen finner vi Harstad og Flatsens uttalelse om at «beitedyr verner skaperverket» tross store klimagassutslipp, og Sparebanken Nord-Norges uttalelse om at de IKKE ønsker å bli best i klassen på etikk.

Her er årets bullshittere:

1. Olje- og energiminister Terje Søviknes

Bullshit: Goliatfeltet blir lønnsomt i 2019.
Fakta: Nye beregninger fra departementet viser at det blir lønnsomt i 2024, andre uavhengige beregninger sier at det kanskje aldri vil bli lønnsomt for den norske stat. Kilde

2. DNB

Bullshit: «DNB har etter dette ingen direkte økonomiske eksponeringer mot Dakota Access Pipeline.»
Fakta: Banken har minst 6,9 milliarder kroner i lån til fire av fem selskaper som bygget DAPL Kilde

3. H&M

Bullshit: «Det er kun én regel: Gjenvinn eller resirkuler tøyet ditt».
Fakta: H&M brenner tonnevis av klær. Selskapet brenner 12 tonn nye klær bare i Danmark hvert år. Kilde

4. Odd Magne Harstad, professor fra NMBU og Ola Flaten, landbruksforsker og sauebonde

Bullshit: «beitedyr verner skaperverket»
Fakta: Beitedyr står for mesteparten av klimautslippene fra landbruket, og gir i tillegg svært høyt arealforbruk og vannforbruk. For mye rødt kjøtt er dessuten helsefarlig. Kilde: Aftenposten (2/10)

5. Sparebanken Nord-Norge

Bullshit: «Vi har ikke som et prinsipp at vi må understreke at vi følger norsk lov. Det gjør vi automatisk. Dermed har vi aldri som mål å oppnå 100 prosent skår på Etisk bankguide».
Fakta: Årsaken til at sparebanken fortsatt skårer bare middels godt i Etisk bankguide, er ikke at de ikke understreker at de følger norsk lov, men at de på flere områder har dårlige retningslinjer på etikk og bærekraft. Kilde