
– Klimarettssaken er viktig, tross frikjennelse



– Det utrolig viktig at vi nå har gjennomført et klimasøksmål og for første gang fått testet grunnlovens miljøparagraf. Denne paragrafen kan ikke bare være til pynt, sier Anja Bakken Riise. (Foto: Renate Madsen)
– Det er drøyt at dommen ikke tar hensyn til gigantiske CO2-utslippene som Norge bidra til utenfor Norges grenser gjennom oljeeksporten vår. Klimakrisen kjenner ingen landegrenser, og vi vet klimaet vårt ikke tåler mer olje. Den reelle prisen for norsk olje betales allerede av flomofre, de som rammes av tørke, hetebølger eller skogbranner, eller de som bor på stillehavsøyer som bokstavelig talt drukner i havet, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.
I fjor tok Greenpeace og Natur og Ungdom den norske stat til retten for å stanse videre oljeutvinning i Barentshavet, og i høst har saken gått i Oslo tingrett. De gikk til sak fordi de mener tildelingen av i alt 40 blokker for oljeleting i Barentshavet i 2016, 23. konsesjonsrunde, er i strid med Grunnlovens paragraf 112. Nå frikjennes altså staten.
– Tross frikjennelsen, er det utrolig viktig at vi nå har gjennomført et klimasøksmål og for første gang fått testet grunnlovens miljøparagraf. Denne paragrafen kan ikke bare være til pynt, sier Bakken Riise.
Den såkalte miljøparagrafen fastslår at enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og at ressursene skal forvaltes slik at også de kommende generasjoners rettigheter ivaretas. Den krever også at staten gjennomfører tiltak i tråd med dette.
– Vi er veldig fornøyd med at tingretten er tydelig på at grunnlovens miljøparagraf har tenner og innhold. Staten mente at det ikke var en rettighetsbestemmelse og ikke en bestemmelse som kunne sette grenser for hvor dårlige politiske vedtak myndighetene kan ta. Tingretten har vært klar på at den muligheten gir miljøparagrafen. Det i seg selv er en seier, sa Truls Gulowsen, leder av Greenpeace Norge på en pressekonferanse.
Miljøpartiet De Grønne varsler nå at de vil ta initativ til å endre lovverket dersom dommen blir stående, som vil kunne muliggjøre en domfelling. Oljebransjen og Frp varsler på sin side at de er fornøyd med utfallet av klimarettssaken.