Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Så mye klær, møbler og elektronikk kjøper du i løpet av livet

Med dagens forbruksnivå vil nordmenn i snitt kjøpe 1,2 tonn klær, 5,5 tonn møbler, 69 anorakker og 42 mobiltelefoner i løpet av livet, viser ny rapport fra Framtiden i våre hender.

Vi kjøper en haug med klær. 1,2 tonn klær iløpet av livet. Foto Creative commons 2.0: Jean Pierre Dalbera
Vi kjøper en haug med klær. 1,2 tonn klær iløpet av livet. Foto Creative commons 2.0: Jean Pierre Dalbera
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Med dagens forbruksnivå vil nordmenn i snitt kjøpe 1,2 tonn klær, 5,5 tonn møbler, 69 anorakker og 42 mobiltelefoner i løpet av livet, viser ny rapport fra Framtiden i våre hender.

I rapporten Den norske forbruksfesten dokumenterer Framtiden i våre hender både hvor mye forbruket av en rekke varer har økt de siste 27 årene. Rapporten viser også hvor mye dette utgjør i løpet av vår levetid. Hvis dagens forbruksnivå holder seg, og vi oppnår gjennomsnittlig levealder i dag, vil vi i løpet av livet bruke: 

  • 1,2 tonn klær
  • 5,5 tonn møbler
  • 890 kilo hud- og hårprodukter
  • 280 kilo sko og støvler
  • 114 kilo vesker og kofferter
  • 69 anorakker
  • 42 mobiltelefoner
  • 17 TV-apparater

1200 kilo klær per person

Vi kjøper i dag dobbelt så mye klær som i 1989, og i løpet av vår levetid vil hver av oss kjøpe 1200 kilo klær. Det utgjør grovt anslått om lag 2500 klesplagg. Det skal noe til å slite ut alt det. En familie på 4 vil dermed ha et livsforbruk på hele 10.000 klesplagg.

Mange kjøper ny mobil hvert år

I gjennomsnitt kjøper vi ny mobil annet hvert år. Men siden mange barn og eldre ikke har mobil eller beholder sin mobil i mange år, tyder tallene på at mange skifter mobil hvert år. Det er nok få som tenker over hvor mange mobiler dette utgjør gjennom et helt liv. I 2016 var den samlede nettoimporten til Norge på 2,65 millioner mobiler. Å produsere disse tilsvarer et årlig utslipp fra 82.000 fossilbiler.

Krever momskutt på utleie og reparasjon

Det er mer miljøvennlig å reparere og leie ennå kjøpe nytt. En undersøkelse Respons Analyse gjennomførte for Framtiden i våre hender i august 2017, viser at mer enn halvparten av befolkningen mener det er umulig å løse miljøproblemene uten å redusere forbruket. Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, mener det trengs politiske virkemidler for å få ned forbruket.

– Å fjerne moms på utleie og reparasjon vil gjøre at vi ikke trenger å kjøpe så mye nytt. Nordmenn ønsker å reparere og leie mer, og da må politikerne gi oss muligheten, sier Anja Bakken Riise.

Les mer om saken i Vårt Land og Bergens Tidende