
Ville reparert mer hvis det lønte seg


Gjennomsnittsnordmannen kjøper mer enn 14 kilo nye klær i året, og bytter mobil nesten annet hvert år. Men en undersøkelse Respons Analyse har gjort for Framtiden i våre hender, viser at mange ville reparert mer og kjøpt mindre nytt hvis det hadde vært billigere å reparere:
- Sju av ti ville heller reparert mobiltelefonen sin enn å kjøpe ny hvis det hadde lønt seg økonomisk.
- Fem av ti ville gjort det samme med klær.
- Les mer om nordmenns holdninger til forbruk, reparasjoner og utleie i rapporten Politikk for et grønnere forbruk
Men da vi spurte facebook-følgerne våre om deres erfaringer med reparasjoner, var det mange som hadde dårlige erfaringer. Her er noen av dem:
"Et lite hengsel på skjermen til laptopen min ble ødelagt, et år gammel og innenfor reklamasjonstid. Fikk beskjed om at de ikke hadde flere reservehengsler, og fikk en flunkende ny laptop."
"Støvsugeren ble så dyr å reparere at vi måtte kjøpe ny."
"Alle hvitevarer jeg kjøper varer i fem år, så er det noe som ryker. Utsalgsstedet formidler info om reparasjon, men kostnaden er så stor at det ikke lønner seg. Fryktelig irriterende!"
Krever momsfri reparasjon
Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, mener momsen på reparasjoner bør fjernes for å få flere til å reparere.
– Å reparere mer er bra for miljøet. Hvis politikerne fjerner momsen på reparasjoner, ville flere ha reparert ting, fastslår Anja Bakken Riise.
Framtiden i våre hender- lederen etterlyser også momsfritak på utleie, som kan bidra til at flere velger å leie framfor å eie.