Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nå blir det dyrere å leve miljøvennlig

Regjeringen foreslår å øke prisen på kollektivtransport, elbiler og miljøvennlige opplevelser i statsbudsjettet for 2018.

Leder i Framtiden i våre hender er Anja Bakken Riise er skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett, som ble lagt fram den 12. oktober. Foto: Renate Madsen
Leder i Framtiden i våre hender er Anja Bakken Riise er skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett, som ble lagt fram den 12. oktober. Foto: Renate Madsen

Regjeringen foreslår å øke prisen på kollektivtransport, elbiler og miljøvennlige opplevelser i statsbudsjettet for 2018.

Regjeringen gjør ingen tiltak for å gjøre det enklere og billigere å reparere, leie og kjøpe brukt i neste års statsbudsjett. De øker også MVA-en på kinobilletter og andre kulturopplevelser, samt kollektivtransport, fra 10 til 12 prosent.

– Regjeringen kunne valgt å øke avgifter på miljøskadelig forbruk, men velger i stedet å gjøre kollektivtransport, elbil og miljøvennlige opplevelser dyrere, sier Framtiden i våre henders leder Anja Bakken Riise. 

For å nå klimamålene mener hun at det må lønne seg å velge miljøvennlig, og dette statsbudsjettet bidrar ikke til det. 

– Det kan virke som om regjeringen håper at Norges befolkning og næringsliv skal våkne opp en vakker dag og velge de mest miljøvennlige løsningene, selv om løsningen verken er tilgjengelige eller lønner seg, sier Riise.

Forkaster matkastelov, kutter matsvinn-støtte

I statsbudsjettet foreslår regjeringen også å forkaste ideen om en lov mot matkasting, som pålegger butikker og matprodusenter å gi bort spiselig mat de ikke får solgt. En rapport Framtiden i våre hender publiserte i juni, viser at bare halvparten av dagligvarebutikkene gir bort overskuddsmat. 

– Det er ufattelig at regjeringen velger å skrinlegge dette tiltaket som både er enkelt å innføre, og kan få store positive ringvirkninger, sier Anja Bakken Riise. Framtiden i våre hender-lederen er også kritisk til forslagene om å kutte støtten til Matvett, som jobber for å få næringslivet til å kaste mindre mat, og støtten til Matsentralen i Oslo, som samler inn overskuddsmat fra butikker og matprodusenter og deler ut til trengende. 

Grønne avgifter holdes uendret

Regjeringen foreslår å beholde de fleste miljøavgiftene på dagens nivå. Anja Bakken Riise etterlyser et helhetlig grønt skatteskifte som fremmer miljøvennlige valg. 

– Regjeringen gjør lite annet enn å inflasjonsjustere miljøavgiftene. Det er langt fra tilstrekkelig, sier Framtiden i våre hender-lederen.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -