Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kleskjeder må fordømme overgrep i Kambodsja

Situasjonen i Kambodsja er nå drastisk. Regjeringen slår ned på frivillige organisasjoner, stenger ned uavhengig media og har arrestert lederen av det største opposisjonspartiet. Kleskjedene må nå på banen.

Foto: Heather Stillwell
Foto: Heather Stillwell
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Situasjonen i Kambodsja er nå drastisk. Regjeringen slår ned på frivillige organisasjoner, stenger ned uavhengig media og har arrestert lederen av det største opposisjonspartiet. Kleskjedene må nå på banen.

Mange politikere og menneskerettighetsaktivister har forlatt landet i frykt for å bli fengslet.

Knebles

Tekstilarbeidernes fagforeninger, som allerede var under høyt press, står nå i fare for å bli brakt til taushet. Uten frie fagforeninger som kan snakke arbeidernes sak vil dårlige arbeidsforhold og lave lønninger fortsatt være det som preger deres hverdag.

Framtiden i våre hender oppfordrer sammen ned Clean Clothes Campaign de store kleskjedene til å ytre sin bekymring og legge press på myndighetene.

Kleskjedene må bruke sin markedsmakt

 – De tjener store penger på lavkostproduksjon i Kambodsja. Kleskjeder som sier at de handler etisk må nå vise hva som ligger bak disse ordene og være krystallklare overfor myndighetene: Uten grunnleggende rettigheter slik som det å kunne gjøre sin stemme hørt og politikere som respekterer sivilsamfunnet, vil tekstilarbeiderne bli hardt rammet, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Omsetningen i Kambodsjas tekstil- og skoindustri er på ca. 6,8 milliarder amerikanske dollar, som tilsvarer rundt 80 prosent av eksportinntektene og sysselsetter mer enn 700 000 arbeidere.

- Det er en veldig urovekkende utvikling. Vi frykter at mange års innsats til fagforeninger og frivillige organisasjoner for bedre arbeidsforhold og demokrati i landet vil være bortkastet, sier Bakken Riise.

– I den nåværende situasjonen er det særlig viktig at kleskjedene ikke flytter produksjonen sin til andre land, men bruker sin posisjon til å sikre at grunnleggende rettigheter ivaretas, sier hun.

Framtiden i våre hender har vært en del av Clean Clothes Campaign-nettverket siden 2007. Vi samarbeider tett med partnere i produsentland (f.eks. Kambodsja, Bangladesh, India og Tyrkia) for at arbeids- og lønnsforholdene til tekstilarbeiderne skal bli bedre.