Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Saksøker miljøorganisasjoner for motstand mot oljerørledning

Energy Transfer Partners (ETP) som har stått bak byggingen av Dakota Access Pipeline i USA har levert et omfattende søksmål mot flere ledende miljøorganisasjoner for motstanden mot byggingen av oljerørledningen.

Foto: Rob Wilson
Foto: Rob Wilson

Energy Transfer Partners (ETP) som har stått bak byggingen av Dakota Access Pipeline i USA har levert et omfattende søksmål mot flere ledende miljøorganisasjoner for motstanden mot byggingen av oljerørledningen.

I stevningsdokumentet på 230 sider levert inn til domstolen i Bismark, Nord Dakota, har ETPs advokater bygd opp en omfattende sak mot flere internasjonale miljøorganisasjoner. Saken reises mot «et nettverk av såkalte ikke-profitt-organisasjoner og øko-terroristgrupper som bruker elementer av kriminell aktivitet og desinformasjonskampanjer for å ramme legitime selskaper med fabrikkerte miljøanklager og anklager om påståtte feilgrep, og dermed påført milliarder av dollar i skade,» ifølge stevningsdokumentet. (kilde her)

Greenpeace utnevnes til hovedaktør i «svindelen», sammen med organisasjoner som BankTrack, 350.org, Sierra Club og Earth First. I Norge samarbeidet Framtiden i våre hender med Greenpeace og Naturvernforbundet om å utfordre norske investorer i Energy Transfer Partners og andre av eierne bak oljerørledningen, og inngikk dermed i et løst organisert nettverk med organisasjonene som nå er anklaget for lovbrudd i USA. I tillegg til de navngitte organisasjonene har advokatene lagt til «John and Janes Does 1-20», aktører som ETP ikke har identifisert ennå men som likevel inkluderes i søksmålet for sitt bidrag i motstanden mot oljerørledningen.

Leder for advokatkontoret som har levert inn stevningen, Marc Kasowitz i Kasowitz Benson Torres LLP, er president Donald Trumps personlige advokat, ifølge Bloomberg.

I stevningen går advokatene til omfattende angrep på miljøorganisasjonene. Greenpeace og de andre organisasjonene omtales som «the Enterprise» (Bedriften), hvis hovedmål ikke er å redde miljøet men å få penger fra donasjoner. Motstanden mot oljerørledningen ble ledet av lokale urfolksgrupper, men ifølge Energy Transfer Partners har «Bedriften utnyttet den fattige stammen for å fremme egne interesser». («The Enterprise exploited the impoverished Tribe’s cause for its  own end», side 6)

I Norge ble DNB, KLP, Odin, Storebrand og Oljefondet utfordret av en samlet miljøbevegelse til å ta ansvar investeringene i Dakota Access og konflikten i Nord Dakota. Resultatet ble at samtlige norske banker, med unntak av Norges Bank, trakk seg ut av investeringene i Dakota Access’ eiere. Både DNB og KLP er nevnt i søksmålet, som en effekt av den internasjonale kampanjen. («The Enterprise exploited the impoverished Tribe’s cause for its  own end», side 6)

Energy Transfer Partners ønsker erstatning for økonomisk skade, men har ikke nevnt et spesifikt erstatningskrav. Advokatene velger i stedet å sitere miljøorganisasjonens anslag om kostnader på «hundrevis av millioner dollar», og krever at organisasjonene står til ansvar for dette.

Greenpeace har kalt søksmålet for grunnløst og for «trakassering fra bedriftsbøller». (lenke)

BankTrack sier i en pressemelding at søksmålet er et forsøk fra ETP på å kneble organisasjoner og hindre organisasjonenes rolle i å fremme et bærekraftig næringsliv. (lenke)