Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet investert i «Asias største miljøskandale»

Oljefondet har investert milliarder i stålselskap som forårsaket et stort giftutslipp i Vietnam i 2016. Ødeleggelsene har vært katastrofale for fiskeri og turisme og over 200 000 vietnamesere er rammet.

En vietnamesisk fisker viser frem død fisk etter giftutslippet april 2016. Foto: AFP
En vietnamesisk fisker viser frem død fisk etter giftutslippet april 2016. Foto: AFP

Oljefondet har investert milliarder i stålselskap som forårsaket et stort giftutslipp i Vietnam i 2016. Ødeleggelsene har vært katastrofale for fiskeri og turisme og over 200 000 vietnamesere er rammet.

Oljefondet og flere norske banker har investert store beløper i selskapet som står bak utslippet som omtales som Asias største miljøskandale. Oljefondet er inne i tre av dette selskapets fem morselskaper med 3,5 milliarder kroner. Klp og Handelsbanken har investert om lag 135 millioner til sammen.

Les mer i notatet Formosa: Norske investeringer bak Vietnams største miljøkatastrofe (PDF)

Stor skade for liv i havet

Utslippene av cyanid og fenol kom fra en stålfabrikk som eies av selskapene Formosa Plastics Marine Corp. Stoffene spredte seg over 200 km, noe som tilsvarer strekningen Bergen-Stavanger, og gjorde stor skade i havet. 115 tonn med fisk ble skylt på land månedene utslippet skjedde.

200 000 rammet

Katastrofen er anslått å ha rammet over 200 000 mennesker langs kysten, inkludert 41000 fiskere. I samfunn som er bygd på fiske, rammes langt flere enn fiskere. Det er anslått at minst 263 000 jobber ble rammet, og i de hardest rammede provinsene opplevde 83 % av menneskene redusert inntekt i etterkant av katastrofen. I Ha Tinh-provinsen har det blitt rapportert om at barn ikke har dukket opp på starten av skoleåret fordi familien ikke lenger hadde råd til å betale skolepenger. I oktober 2016 hadde turistinntekter falt med 70 – 90 % i områdene rundt utslippet.

Langvarige skader

Det er anslått at det vil ta minst ti år før skadene gjenopprettes. Ødeleggelsene førte til store protester, noe som er uvanlig i Vietnam, hvor media er kontrollert og demonstrasjoner forbudt. Saken har dermed blitt en stor sak i landet, som er en ettpartistat styrt av kommunistpartiet.

Framtiden i våre hender krever:

  • At NBIM går inn i aktiv eierskapsdialog med Formosa-selskapene oljefondet er investert i og krever at selskapene rydder opp, og sørger for tilstrekkelig erstatning for de som er rammet
  • At Etikkrådet behandler saken og vurderer uttrekk fra Formosa-selskapene oljefondet er investert i
  • At de norske bankene som er investert i de aktuelle selskapene går i dialog med selskapene og krever erstatning, og vurderer mulighet for uttrekk 

Les mer i notatet Formosa: Norske investeringer bak Vietnams største miljøkatastrofe (PDF)