Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Står uten lønn etter tekstilfabrikk stengte over natten

Tekstilfabrikken Chung Fai i Kambodsja stengte plutselig portene og etterlot 208 arbeidere i Kambodsja uten jobb og utestående lønninger. Mer enn et år har gått og arbeiderne, de fleste kvinner, slåss fortsatt for rettferdighet. 

Foto: Clean Clothes Campaign
Foto: Clean Clothes Campaign
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Tekstilfabrikken Chung Fai i Kambodsja stengte plutselig portene og etterlot 208 arbeidere i Kambodsja uten jobb og utestående lønninger. Mer enn et år har gått og arbeiderne, de fleste kvinner, slåss fortsatt for rettferdighet. 

Fabrikken - Chung Fai Knitwear – lagde klær for Marks & Spencer (UK), Nygård (Canada) og Bonmarché (UK). Nå har fabrikkeierne tatt pengene og dratt. Se video om saken under: 

Støtt arbeiderne – signer kravet til kleskedene! 

Arbeiderne har forsøkt å forhindre at utstyr fra fabrikken ble solgt. De okkuperte fabrikklokalene og prøver nå å gå rettens vei for å få pengene de har rett på. De har protestert utenfor Marks & Spencer sitt kontor i Phnom Penh og utenfor Arbeidsdepartementet og rettslokalene. De har skrevet brev til merkevarene der de ber om hjelp og bedt om møter. Ingenting har hjulpet.

Krever utbetaling av utestående lønninger

Nå krever arbeiderne, som er støttet av fagforeninger og Clean Clothes Campaign, at merkevarene tar ansvar og sørger for at arbeiderne får utbetalt de utestående lønningene. Det samlede beløpet er på 550 000 amerikanske dollar.

Lommerusk

- Beløpet er lommerusk for selskaper som hvert år har store overskudd, sier Carin Leffler, koordinator i Clean Clothes Campaign Norge. – Kleskjedene har tjent store penger på lavkostproduksjon. Det å sikre at arbeiderne får pengene de har krav på er det minste man kan forvente av kleskjeder som snakker høyt om etikk.  

Har mistet alt

Arbeiderne som har mistet jobbene sine sliter enormt. Mer enn halvparten av dem hadde jobbet på fabrikken i mer enn 10 år. De har ikke bare mistet oppsparte lønnsgoder for alle årene de jobbet, men også mistet sitt levebrød. Mange av disse kvinnene får ikke nye jobber. De anses for gamle i en bransje som foretrekker unge kvinner med raske fingre.

- Arbeiderne sier klart at de ikke kommer å gi opp kampen for det de har krav på. Vi håper at så mange som mulig støtter dem og sprer kampanjen. Vi vil følge nøye med på hva som skjer med dem videre, sier Leffler.