Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Morsomt klima

Med glimt i øyet tar filmskaper Tomas Solli klimasaken bort fra smeltende isfjell og tilbake rundt kafebordet. De humoristiske videosnuttene har over 800 000 visninger.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Med glimt i øyet tar filmskaper Tomas Solli klimasaken bort fra smeltende isfjell og tilbake rundt kafebordet. De humoristiske videosnuttene har over 800 000 visninger.

Framtiden i våre hender ønsket seg nyskapende kommunikasjon på klima og fikk med seg spennende filmskapere og skuespillere. Her er resultatet til de ferdige filmene i prosjektet (les mer om bakgrunnen for arbeidet under videoene): 

Se skuespiller Tuva Novotny knuse myter om solceller. 
  
Myteknuserartikkelen om solceller

Dette frykter Ove vil skje hvis han velger vegetarburger.
Les mer

Myteknuser om kjøtt

Se SKAM-William knuse miljømyter om elbil

Mer myteknusing om elbil her 

Klimakommunikasjon er utfordrende.

Verden står ovenfor en klimakrise. Utfordringen er at kommunikasjon om klima ofte skaper frykt og apati istedenfor håp og inspirasjon. Studier viser at de bildene som gjør at vi opplever klimaendringene som veldig viktig (flom, naturødeleggelse og grafer som stiger), er de samme bildene som skaper apati.

Fakta ikke nok

For å adresse denne utfordringen ønsket Framtiden i våre hender å ta i bruk BI-forsker Per Espen Stoknes’ teorier om klimapsykologi. Stoknes mener i korte trekk at en rent faktaorientert og problemorientert tilnærming til klima ikke er tilstrekkelig. Effektiv klimakommunikasjon trenger løsninger, og en sosial og positiv innramming som bryter ned de psykologiske barrierene som skaper apati. (Intervju med Per Espen Stoknes kommer på vår nettside i August, Imellomtiden kan du lese dette AFtenposten intervjuet. Eller sjekk ut Stoknes forklare i NRKs serie på klimapsykologi, første video under her).


Lilyhammer-Tomas med på laget

Filmskaper og manusforfatter Tomas Solli, som er mest kjent for å være blant manusforfatterne til TV-serien Lilyhammer, takket ja til å bli med på prosjektet. Med seg på laget fikk han skuespillerne kjent fra TV og sosiale medier som Tomas Hayes (SKAM), Tuva Novotny (Kongens Nei, Nobel mf.l), Eivind Skogen og Espen Lervaag (Kanakas m.fl).  Bak kamera ble fotograf Stig Indrebø (Sweatshop) og innspillingsleder Fredrik Wold-Hansen. 

Nært folk

Filmene er blitt til i et samarbeid med et kampanjeteam i Framtiden i våre hender og manusforfatter Solli. Filmene tar utgangspunkt i en hverdagslig situasjon der et miljøspørsmål kommer opp. Parallelt med det humoristiske innholdet i filmene, har det blitt publisert myteknuserartikler for å skape faglig debatt om tema som blir tatt opp. Løsningene vi fremmer i filmene er elbiler, solceller, investeringer i fornybar energi, mindre kjøttforbruk og det å bruke stemmeretten for klima ved stortingsvalget. (Kommer i august).

Foreløpig har tre filmer fått over 800 000 visninger og filmene har fått betydelig spredning også i Skandinavia, spesielt Danmark.

Prosjektet har fått finansiering fra Forskningsrådets program KLIMAFORSK.