Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

13 drepte ved Lindex-fabrikk. – Når skal bransjen våkne?

13 mennesker er døde etter eksplosjon ved en av leverandørene til Lindex i Bangladesh.

En redningsarbeider ser etter overlevende i ruinene. Foto: Scanpix/AFP-Munir-UZ-ZAMAN
En redningsarbeider ser etter overlevende i ruinene. Foto: Scanpix/AFP-Munir-UZ-ZAMAN
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

13 mennesker er døde etter eksplosjon ved en av leverandørene til Lindex i Bangladesh.

3. juli eksploderte en dampkjele ved en fabrikken utenfor hovedstaden Dhaka i Bangladesh. Eksplosjonen førte til at deler av bygningen ble skadet.

Se video og del videre for å legge press på Lindex og de andre kleskjedene:

Omkom på jobb

Dødstallet har steget jevnt siden hendelsen og over femti er skadet og flere savnet. Ulykken skjedde under id-feiringen og de fleste arbeiderne hadde fri når det skjedde.

- Tankene våre går til de pårørende. Jeg våger ikke å tenke på konsekvensene hvis dette hadde skjedd når arbeiderne var tilbake fra id-feiringen. Nå hviler det et tungt ansvar på kleskjedene for å sikre kompensasjon for de skadde og de dødes familier og sikre at arbeidere går til trygge arbeidsplasser uansett hvilket land fabrikken ligger i, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Fabrikken leverer til Lindex og andre vestlige merker

Fabrikken som er eid av selskapet Multifabs er en av de viktigste leverandørene til Lindex (som er en del av det finske Stockmann-konsernet). Fabrikken leverte også flere andre merker. (Se mer her)

Har etterlyst inspeksjon av dampkjeler

I dag er det kun 6 offentlige inspektører i Bangladesh som har i oppdrag å inspisere og sikre 5000 dampkokere. Det er en bortimot umulig oppgave og arbeidere blir skadelidende.

Det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av, har presset på for at inspeksjon av dampkjeler skal inkluderes i den nye avtalen for å forbedre sikkerheten ved fabrikkene, kalt «Akkorden». Dette kravet har ikke blitt møtt og ulykken aktualiserer behovet for jevnlige kontroller.

- Sikkerheten ved tekstilfabrikkene i Bangladesh har blitt bedre, men det er fortsatt svært langt igjen før de er trygge.  Alle kjeskjeder, også Lindex, må umiddelbart signere den nye Accorden, avtalen for brannsikkerhet og sikre bygninger. De må også gjøre det klart at de støtter kravet om at den nye avtalen også må omfatte inspeksjoner av dampkjeler for å hindre eksplosjoner, sier Leffler.

Få trygge fabrikker

Fire år etter 1138 mennesker mistet livet i kollapsen av Rana Plaza, så regnes fremdeles bare 100 av 1500 klesfabrikker som helt trygge. Nå signeres en ny livreddende avtale for å sikre flere fabrikker. Den såkalte «Akkorden», eller sikkerhetsavtalen, som kom i stand etter Rana Plaza-tragedien, skal nå forlenges med tre år. Kleskjedene H&M, Inditex (Zara) og Tchibo er blant dem som har skrevet under den nye avtalen.

Formålet med Akkorden var å sette i gang en storstilt forbedring av sikkerheten ved mange klesfabrikker i Bangladesh. Frem til i dag har det blitt gjennomført over 100.000 utbedringer ved mer enn 1500 fabrikker, hvilket betyr tryggere arbeidsplasser for rundt 2,5 millioner tekstilarbeidere. Samtidig viser en undersøkelse fra april at bare rundt 100 fabrikker har utbedret og fått godkjent alle påviste sikkerhetsmangler. Dette er et tydlig tegn på at det må mer ressurser til for å løse sikkerhetsutfordringene.  (Les mer)