Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hundrevis av besvimelser ved tekstilfabrikker i Kambodsja

Nye avsløringer fra Kambodsja viser mer enn 500 besvimelser ved fabrikker som produserer for kjente klesmerker. Klesgiganten Bestseller som produserer Vera Moda og Jack&Jones er blant dem.

Foto: Danwatch//Jarl Kaldan
Foto: Danwatch//Jarl Kaldan
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Nye avsløringer fra Kambodsja viser mer enn 500 besvimelser ved fabrikker som produserer for kjente klesmerker. Klesgiganten Bestseller som produserer Vera Moda og Jack&Jones er blant dem.

- Jeg er sulten mesteparten av dagen, så noen ganger gjemmer jeg noe snacks i tøyet. Men det er ikke lov å ta med snacks inn. Hvis noen blir oppdaget å gjøre det, kan de bli oppsagt, forteller en kvinnelig tekstilarbeider til Danwatch og the Guardian.

Danwatch og The Guardian har vært i Kambodsja og sett nærmere på forholdene i landets tekstilindustri. De kan dokumentere at mer enn 500 arbeidere de siste seks månededen har besvimt og at mange av dem har blitt innlagt på sykehus. De produserer for kjente klesmerker som Puma, Asics, Vans, North Face og Nike.

Hør tekstilarbeidernes historier her:

Den danske klesgiganten Bestseller, som eier merkene Vero Moda, Jack&Jones, ONLY, Name it og Bianco har produksjon hos samme leverandør. Tekstilarbeiderne forteller at de må jobbe overtid for å nå de høye produksjonsmålene bestemt av ledelsen, at det er svært varmt i lokalene de jobber i og at de er dehydrert.

Bestseller gjør ikke nok

Etter disse avsløringene, prøver Bestseller å tone ned alvoret i situasjonen og skriver i en pressemelding at massebesvimelser sannsynligvis har sin forklaring i ”... panikk, kulturelle forhold, lite næringsrik mat og dehydrering”. Klesselskapet skriver også at de er i ”jevnlig dialog med leverandørene”, gjennomfører kontroller på fabrikkene og at de "står inne for forholdene på fabrikkene – ellers ville vi ikke produsert der".

Må åpne sine leverandørlister og trappe opp arbeidet

- Bestseller sier lite om hva de vil gjøre for å håndtere de bakenforliggende årsakene til massebesvimelser hos sine leverandører, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.
- Klesgiganten må trappe opp arbeidet med å sikre høyere lønninger, slik at arbeiderne kan kjøpe næringsrik mat. De må også nedjustere produksjonsmålene og stressnivået hos arbeiderne, og forsikre seg om at alle arbeidsplasser er trygge. Dessuten må Bestseller åpne sine leverandørlister slik at omverden får innsyn i hvor produksjonen foregår.

Andre relevante ressurser:

Rapporten «Bestseller – a good deal for all? Lack of transparency and violations of workers’ rights at two of Bestseller’s suppliers in Cambodia and India» er produsert i nært samarbeid med våre partnere i Kambodsja og India. Den bygger på unike dybdeintervjuer med arbeidere ved to av Bestseller sine leverandører i disse landene.

Rapporten avdekker til dels svært kritikkverdige forhold, blant annet: 

  • arbeidere som går på ulovlige korttidskontrakter
  • produksjonsmål som er vanskelige å oppfylle 
  • utbredt frykt for å organisere seg og/eller starte en fagforening som jobber for bedre arbeidsvilkår
  • arbeidere som besvimer på jobb
  • jevnlige kontroller ved fabrikkene – og «prepping» av arbeidere: Den dagen en kontroll skal gjennomføres blir lokalene og arbeidsstasjonene angivelig ryddet, og arbeiderne blir instruert i hvordan de skal svare hvis de blir tilsnakket. Arbeiderne sier de er redde for å miste jobben hvis de forteller om kritikkverdige forhold, og flere av dem forteller at de har løyet når de har blitt spurt. 
  • lave lønninger; tekstilarbeiderne klarer ikke å dekke de mest grunnleggende behovene til seg selv og familien og føler seg tvunget til å jobbe overtid for å kunne tjene nok til livets opphold. Når det er høysesong og stor produksjon, kan de i praksis heller ikke nekte overtidsarbeid.

Framtiden i våre hender har også kartlagt antall massebesvimelser blant tekstilarbeidere i Kambodsja i årene 2010-2016: I løpet av disse årene ble det registrert 9249 tilfeller av besvimelser, men det er grunn til å tro at tallet er langt høyere.

Kartleggingen redegjør også for det som antas å være de bakenforliggende årsakene til massebesvimelsene:

  • lave lønninger som gjør at arbeiderne ikke kan kjøpe nok næringsrik mat
  • stress om å produsere store mengder klær hver dag
  • høy temperatur i fabrikklokalene
  • bruk av kjemikalier som gjør at arbeiderne føler seg uvel og besvimer.