Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Svenske banker og fond kaster ut fossilgiganter

- Mens svenskene tar konsekvensene av klimaendringene og Paris-avtalen, velger det norske oljefondet å øke investeringer i fossilgiganter som Shell, Chevron og Exxon. Det er pinlig for Norge, sier Ingrid Stolpestad, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Foto Creative commons:  Jakob Hürner
Foto Creative commons: Jakob Hürner

- Mens svenskene tar konsekvensene av klimaendringene og Paris-avtalen, velger det norske oljefondet å øke investeringer i fossilgiganter som Shell, Chevron og Exxon. Det er pinlig for Norge, sier Ingrid Stolpestad, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Det svenske statlige pensjonsfondet AP7 forvalter pensjonen til 3,5 milliarder svensker. Nå kaster de ut Exxon, Gazprom, TransCanadaa, Westar, og Entergy fordi de handler i strid med Parisavtalen.

Kriteriene for svartelistingen er blant annet at selskapene har lobbet aktivt mot klimalovgivning, for å lete etter olje i russiske Arktis og for å bygge store oljerørledninger.

Dette skjer etter at AP7 har inkludert Parisavtalen som en av normene i analysen når de screener selskaper.

 - Vi forventer at forvalterne av oljefondet endrer sin praksis og gjør det samme som svenskene: Svartelister klimaverstinger fra sin portefølje, sier Stolpestad.

 - Samtidig sier Stortinget nei til at oljefondet kan investere i fornybar infrastruktur. Mens svenskene velger veien mot fornybarsamfunnet, velger altså vi å fortsette langs den fossile vei. Dette er pinlig, sier Stolpestad.  

- Vi nordmenn liker å tro at vi er best, og særlig på etikk og bærekraft. Svenskenes handlekraft viser at dette ikke stemmer. Vi forventer at oljefondet igjen blir en ledestjerne blant fond, sier Stolpestad.

De svenske storbankene SEB og Handelsbanken lanserer nye svartelister for sine investeringer. SEB svartelister 40 internasjonale selskap. Dette inkluderer Shell og Renault, som er investert i Dakota Acess Pipeline.

Handelsbanken lanserer sin svarteliste rundt 1. juli. Den vil inkludere et 40-talls selskap inkludert Shell og Chevron.  Stortinget vedtok i 2016 at klimaverstinger kan utelukkes fra oljefondet, men så langt har ingen blitt kastet ut.  NBIM, som forvalter fondet, økte i 2016 investeringene i flere av selskapene som nå er svartelistet av klimahensyn i Sverige, inkludert Exxon, Chevron og Shell.