Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Zara-eier: 6,6 mill. i timen - tekstilarbeider: 3 kr

Grunnlegger av kleskjeden Zara, Amancio Ortega, har tjent seg steinrik på å selge klær. Det samme kan vi ikke si om dem som syr klærne han selger.

Foto: Scanpix/ Getty
Foto: Scanpix/ Getty
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Grunnlegger av kleskjeden Zara, Amancio Ortega, har tjent seg steinrik på å selge klær. Det samme kan vi ikke si om dem som syr klærne han selger.

Spanjolen er majoritetseier av klesgiganten Inditex, som har kleskjedene Zara, Massimo Dutti og andre kjente merker. Han er Europas rikeste mann, og er god for svimlende 71,3 milliarder USD.

Her kan du se lønnsforskjellen illustrert:

God timelønn

I 2016 tok han ut 1,32 milliarder USD i utbytte (11 milliarder norske kroner). Hvis vi tar utgangspunkt i at gjennomsnittlig antall arbeidstimer i Spania er 1689 per år, betyr det at han tjener 6,6 mill. kroner i timen eller 110 000 i minuttet.

Annen realitet for arbeiderne

På andre siden av kloden er realiteten til de som syr klærne en helt annen. Tekstilarbeidere i asiatiske land, som Bangladesh, er de som produserer mye av klærne til Zara. Deres lønninger ligger på rundt tre kroner timen eller fem øre pr minutt  – langt unna en lønn de kan leve av. 

Mangel på åpenhet

Zara har ikke åpnet sin leverandørliste - selv etter den tragiske kollapsen av Rana Plaza som førte til 1134 dødsfall og flere tusen skadede. Det til tross for at mange andre store kleskjeder nå publiserer på sin hjemmeside hvilke fabrikker de bruker. Denne åpenheten er avgjørende for å kunne holde kleskjeder ansvarlige ved ulykker og for å forbedre arbeidsforholdene for arbeiderne.

Si din mening!

Gå inn på facebook-siden til Zara https://www.facebook.com/Zara/ og skriv f.eks:

«Zara, when will you disclose your supplier list? When will your workers earn a living wage?”

Eller send en melding på Twitter https://twitter.com/zara eller kommenter ett av bildene deres på https://www.instagram.com/zara/

Kilder:

http://nordic.businessinsider.com/zara-owner-amancio-ortega-set-for-12-billion-dividend-from-inditex-2017-3?r=UK&IR=T

http://www.independent.co.uk/news/business/news/zara-record-sales-founder-amancio-ortega-billion-pound-payout-a7631301.html

http://www.forbes.com/profile/amancio-ortega/

OECD working hours:  1689 working hours in spain

Tekstilarbeiders lønn i Bangladesh: 30 taka pr time fra denne rapporten https://www.framtiden.no/rapporter/rapporter-2015/777-darlig-rad-med-nal-og-trad/file.html