Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Utvider Etisk bankguide etter gode resultater

Forbrukerrådet og Framtiden i våre henders bankguide har mobilisert mange forbrukere. Nå utvides rangeringen til å gjelde flere banker.

Forbrukerrådet og Framtiden i våre henders bankguide har mobilisert mange forbrukere. Nå utvides rangeringen til å gjelde flere banker.

 

Etisk bankguide ble lansert i november 2016 og etter et halvt år har rangering løftet etikk og miljøspørsmål for bankene i tradisjonelle og sosiale medier.

Forbrukertrykk mot bankene

Det første halvåret har totalt 1770 bankkunder sendt beskjed til sin bank hva de synes. 1690 har vært misfornøyd med bankens miljø og etikkarbeid, mens 82 har vært fornøyd med banken sin. Hele 700 av de negative tilbakemeldingene har vært til DNB. Nettsiden har hatt over 61 000 sidevisninger.

Utvider med tre banker

Vi har rangert 13 banker på etikk og miljø og til høsten kommer også Skandiabanken Gjensidige Norge og Sandnes Sparebank med i oversikten. Vi har mottatt hundrevis av henvendelser om ønsker på hvilke banker som burde vært med. Skandiabanken har uten tvil vært den mest etterspurte og kommer med til høsten.

Bankene lover bedring

Flere av bankene har kommet med konkrete løfter i sammenheng med rangeringen. Skandiabanken som ikke var med i 2016-utgaven har gått høyt ut og sagt at de skal vinne neste kåring. DNB har lovet at de «skal lage gullstandard for retningslinjer på skatt». Sparebank1 Midt Norge «Skal vinne klatreprisen» men Sparebank1 Nord Norge har «Satt i gang arbeid med å forbedre vår kommunikasjon på samfunnsansvar». Sparebanken Vest har også ytret at «Resultatet må vi selvfølgelig forbedre».

Swedbank ut

Den svenske banken Swedbank har avviklet sitt tilbud i Norge og blir derfor tatt ut av oversikten. Endelig dato for oppdatert versjon av etisk bankguide kommer snart. Da vil alle bankene få oppdaterte poengsum i rangeringen.

God på papiret eller i praksis?

Etisk bankguide er en rangering av bankenes retningslinjer og suppleres med stikkprøver om hvordan disse etterleves i praksis. Framtiden i våre hender har skrevet en rapport sammen med Forbrukerrådet, som viser hvordan norske banker investerer i regnskogsødeleggelse på Borneo. I løpet av vinteren satte Fremtiden i våre hender også fokus på investeringer i fossil infrastruktur i oljerøret i Nord-Dakota og tjæresand i Canada. Etter hardt press fra forbrukere og organisasjoner trakk alle norsk banker seg ut av Dakota Access prosjektet.