Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til matkastelov!

361 000 tonn spiselig mat kastes årlig i Norge.
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Vanning på et gårdsbruk i Tel Aviv, Israel. Foto: Jeanine Eastermann

Vår vannkrevende mat

Hver dag konsumerer vi mat- og drikkevarer som krever 4400 liter vann å produsere. Mye av dette vannforbruket skjer i andre land, fordi vi importerer mye mat og dyrefôr.

Hver dag konsumerer vi mat- og drikkevarer som krever 4400 liter vann å produsere. Mye av dette vannforbruket skjer i andre land, fordi vi importerer mye mat og dyrefôr.

Norsk landbruk produserer i hovedsak kjøtt- og melkeprodukter, og selvforsyningsgraden er bare 38 prosent. Derfor må vi importere det meste av all annen mat og store mengder korn og soya til bruk i kraftfôr.

Mat er den største kilden til vannforbruk

Drikkevann utgjør bare en bitte liten del av verdens totale vannforbruk. Det er mat som gir det største vannfotavtrykket. Globalt fordeler verdens vannforbruk seg ifølge FN som følger:

  • 70 prosent i landbruket
  • 20 prosent i industrien
  • 10 prosent i private husholdninger

En biff = 3000 liter vann

Gjennomsnittlig vannforbruk, knyttet til produksjonen av mat og drikke, ligger i Norge på 4 400 liter vann - hver dag - per person. Et høyt kjøttforbruk gir et høyere vannforbruk, og en biff på 200 gram krever alene over 3000 liter vann å produsere. Derfor ligger flere av oss langt over gjennomsnittet.

Grønnsaker - lavere vannforbruk, men kommer an på hva. 

Nordmenns gjennomsnittlige grønnsaksforbruk har et vannforbruk på bare drøyt 4 prosent av kjøttforbruket vårt, og en vegetarianer som ikke spiser melkeprodukter har et vannforbruk på bare 15-20 prosent sammenliknet med en gjennomsnittlig kjøttspiser. Men også vegetabilske matvarer som sjokolade og mandler krever mye vann, så et høyt forbruk gir et høyt vannforbruk.

Vårt forbruk kan gi vannmangel for andre

Formålet med denne rapporten er både å vise at det er store forskjeller i vannforbruk for forskjellige mat- og drikkevarer, og at vi legger beslag på store vannressurser i andre land. Det innebærer at vårt forbruk kan være medvirkende til kritisk vannmangel i andre land, og at innbyggerne der må drikke infisert vann.

Ifølge UNESCO dør i dag 3,4 millioner mennesker årlig på grunn av vannrelaterte sykdommer. I 2025 er det anslått at to tredjedeler av verdens befolkning vil bo i land med moderat til alvorlig vannmangel. World Economic Forum har plassert vann på toppen av verdens risikoregister, og få land vil bli upåvirket av de store truslene mot tilgangen på vann.

Matvarer som nøtter, juice og avocado krever mye vann i produksjonen.

  • Mye av nøttene importerer vi fra Mosambik, hvor halvparten av befolkningen ikke har tilgang på rent drikkevann.
  • Vannkrevende avocado og bananer importerer vi fra bl.a. Kenya, hvor flere enn en av tre ikke har tilgang på rent drikkevann.
  • Vi spise mye appelsiner og drikker mer juice enn noen gang, og importerer dette fra bl.a. Marokko, der 15 prosent ikke har tilgang på rent drikkevann.

Rapporten "Vår vannkrevende mat"

I denne rapporten finner du vannforbruket for en lang rekke mat- og drikkevarer. Hensikten er å bli mer bevisst på at valgene vi gjøre i hverdagen har betydning for vannressursene i de landene mat og dyrefôr produseres.

Se tabellen under, og les mer i rapporten: «Vår vannkrevende mat»

I tabellen under gir vi eksempler på vannforbruket i vanlige matvarer i det norske kostholdet – gruppert etter de mest vannkrevende øverst.

 Matvare

Liter vann per kilo matvare

Sjokolade

17 196 liter

Mandler (uten skall)

16 095 liter

Storfekjøtt

15 415 liter

Olivenolje raffinert

14 726 liter

Cashew nøtter (u. skall)

14 218 liter

Pistasjnøtter

11 363 liter

Hasselnøtter (u. skall)

10 515 liter

Lammekjøtt

8 763 liter

Svinekjøtt

5 988 liter

Smør

5 553 liter

Kyllingkjøtt

4 325 liter

Linser og bønner (tørre)

4 055 liter

Ost

3 180 liter

Ris

2 497 liter

Egg

3 265 liter

Avocado

1 981 liter

Korn

1 644 liter

Brød

1 600 liter

Melk

1 020 liter

Frukt*

960 liter

Grønnsaker*

320 liter

*Er cirkatall. Det er store variasjoner mellom de forskjellige fruktene og grønnsakene.

Tabell 2. Gjennomsnittlig matvareforbruk i kilo per innbygger i Norge i 2015 og vannforbruket knyttet til denne maten.

Produkt

Kilo vare per person

Vannforbruk per kg

Gj.snitt forbruk pr. år pr. pers. 

Storfekjøtt

23,03

15415

355 007

Ost

18,3

10200

186 660

Svin

30,6

5988

183 233

Korn*

77,3

1977

152 822

Melk, yoghurt o.a. melkeprodukter i kg 

119,3

1020

121 686

Sjokolade (kakao og kakaoprodukter)

6,3

17196

108 335

Fjærkre

20,61

4325

89 138

Frukt og bær

90

967

87 030

Sau og lam

6,14

8763

53 805

Tørre erter, bønner, linser, nøtter og frø

7,8

6559

51 160

Sukker, honning ol.

27

1782

48 114

Egg i kg. per innb.

12,5

3265

40 813

Grønnsaker

78,3

355

27 797

Smør

3,3

5553

18 325

Øl og lettøl

56,8

298

16 926

Vin (over 15 år) Liter/innbygger

17,9

869

15 555

Ris gryn og mel (snittet)

5

2429

12 145

Poteter og potetprodukter

52,6

191

10 047

Gjennomsnittlig vannforbruk per person per år

 

 

                    1 603 903

Daglig vannforbruk til mat og drikke

 

 

                          4 394

*Snitt av hvetemel, havregryn, rugmel og bygg.

blog comments powered by Disqus