Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

— Norske banker må komme seg ut av palmeolje

Mutang Urud vokste opp i Borneos regnskog som i dag er 90 prosent ødelagt. Mutang er i Norge for å sørge for at norske banker trekker seg ut av palmeoljeselskaper som truer med å ødelegge de siste restene av regnskogen på Borneo.

 

Mutang Urud vokste opp i Borneos regnskog som i dag er 90 prosent ødelagt. Mutang er i Norge for å sørge for at norske banker trekker seg ut av palmeoljeselskaper som truer med å ødelegge de siste restene av regnskogen på Borneo.

 

Palmeolje ble for alvor kjent da en forbrukerkampanje i 2012 bidro til å fjerne over 70 prosent av den regnskogsfiendtlige oljen fra norske produkter. Nå viser En rapport fra Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet at 12 norske banker har investert milliarder i selskaper involvert i palmeoljevirksomhet som raserer regnskogen på Borneo.

Miljøkjempe sier stopp

Mutang har kjempet mot avskoging i over 30 år og har blitt fengslet og torturert for å stå opp for urfolk sine rettigheter. Hans kamp er blitt portrettert i dokumentaren «Borneo Case» som har premiere på NRK  05. april.

— Jeg vokste opp i regnskogen på Borneo. Norske banker er involvert i investeringer i palmeolje og ødeleggelsen av regnskogen. De ødelegger på samme tid livsgrunnlaget til urfolk i området. Jeg synes at bankene skal komme seg ut og slutte å investere i ødeleggelse.

Sparebankene kommer dårligst ut.

Det er store forskjeller på hvordan norske banker forholder seg til investeringer i palmeolje på Borneo. Storebrand, KLP, Swedbank og DNB er de som i størst grad har vist aktivt eierskap i selskapene hvor de har investert. Mens Sparebank 1 Hedmark, Nord-Norge, SMN, SR-Bank og Sparebanken Vest fraskriver seg alt ansvar, ved å ikke foreta seg noen ting for å hindre brudd på urfolksrettigheter og avskoging.

Skuffet

— Det er tredje gang på kort tid at Sparebank1 banker kommer til kort når vi konfronterer dem på etikk og miljøspørsmål. Banken må ha en grunnleggende gjennomgang om hvordan de forvalter sine fond, sier Ingrid Stolpestad, rådgiver i Framtiden i våre hender.

— Vi oppfordrer folk til å si ifra til Sparebank1 på Facebook-siden deres, eller send en epost til dem fra etiskbankguide.no. Dette holder ikke, avslutter Stolpestad.

I vår bankguide kan du sjekke hvor etiske og miljøvennlige de største bankene i Norge er. Bankene er vurdert på tema som klima, korrupsjon, menneskerettigheter og skatteflukt med mer.

Besøk Etisk bankguide

Les artikkel som viser hvordan norske banker bidrar til avskoging på Borneo

Last ned rapporten her

Se hele dokumentaren om Mutang på NRK nett-tv 

Trailer: