Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Slik er norske banker investert på Borneo

Her kan du se hvordan din bank investerer i palmeolje og gruver på verdens tredje største øy.

Slik ser det ut når palmeoljeplantasjene fordriver skog på Borneo. Foto: Greenpeace
Slik ser det ut når palmeoljeplantasjene fordriver skog på Borneo. Foto: Greenpeace

Her kan du se hvordan din bank investerer i palmeolje og gruver på verdens tredje største øy.

Borneo er en øy i Asia med om lag 20 millioner mennesker som er delt mellom Indonesia og Malaysia. Raseringen av regnskogen har pågått i tiår og nå er 90 % av skogen borte.

Framtiden i våre hender har skrevet en rapport sammen med Forbrukerrådet, som viser hvordan norske banker investerer i regnskogsødeleggelse på Borneo. I tillegg publiseres også en Framtiden i våre hender-rapport om Oljefondets investeringer på Borno.

 

Her er pengene plassert

Vi har sett nærmere på disse selskapene fordi deres virksomhet på ulike måter kan knyttes til menneskerettighetsbrudd, særlig brudd på urfolks rettigheter, og avskoging på Borneo.

Wilmar

Dette er verdens største palmeoljeselskap, med hovedkvarter i Singapore. Selskapet er kritisert for å ha bidratt til ødeleggelse av regnskog. I tillegg er gigantselskapet kritisert for brudd på arbeidstakerrettigheter i Indonesia i en fersk rapport.

IOI Group

Selskapet er basert i Malaysia og er et palmeoljeselskap. IOI er kritisert for brudd på urfolks rettigheter. Dette inkluderer ødeleggelse og overtakelse av urfolks land. Saken pågår nå i rettssystemet.

BHP Billiton

Dette er et av verdens største gruveselskap. BHP har vært involvert i gruveprosjekt på indonesisk Borneo (Kalimantan) som har beslaglagt land og rammet flere urfolks tilgang til land. BHP trakk seg fra prosjektet i 2016 uten å sikre tilstrekkelig kompensasjon.

Deutsche Bank

Den tyske storbanken er anklaget for å ha bistått tidligere statsminister Taib på Sarawak (malaysisk Borneo) med finansielle tjenester, som inkluderer hvitvasking. Banken skal ha lagt til rette for korrupsjon som har rammet urfolk og regnskog.

AAK

Selskapet er produsent av vegetabilske oljer og importerer palmeolje fra Borneo. AAK er kritisert for manglende åpenhet om hvilke plantasjer og raffinerier de kjøper palmeoljen fra, noe som gjør det vanskelig å vite at det har blitt begått brudd på urfolks rettigheter i leverandørkjeden.

Sentrale funn i de to rapportene:

  • 12 av 13 norske banker er investert i minst ett av de fem selskapene nevnt over.
  • Oljefondet har trukket seg ut av de to palmeoljeselskapene, men er inne i de tre siste selskapene.
  • Etisk Bankguide har stilt 26 spørsmål til 12 norske banker om de fem selskapene. Tema det er spurt om er: urfolk, miljø, menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. Spørsmålene er basert på Etisk Bankguide sin internasjonale metode som brukes i ni andre land.
  • Undersøkelsen viser store forskjeller mellom de norske bankene.
  • Blant dem som har gjort en del for å påvirke gjennom aktivt eierskap, finner vi Storebrand, KLP, Swedbank og DNB
  • Noen har kun overvåket situasjonen. Blant disse finner vi Handelsbanken, Danske Bank og Nordea.
  • Blant dem som bedriver ren ansvarsfraskrivelse og ikke har foretatt noen aktive handlinger mot de fem aktuelle selskapene, finner vi: Sparebank 1 Hedmark, Sparebank 1 Nord-Norge, Sparebank 1 SMN, Sparebank 1 SR og Sparebanken Vest.

I vår bankguide kan du sjekke hvor etiske og miljøvennlige de største bankene i Norge er. Bankene er vurdert på tema som klima, korrupsjon, menneskerettigheter og skatteflukt med mer.

Besøk Etisk bankguide

Skryt til KLP

Ingrid Westgaard Stolpestad er rådgiver i Framtiden i våre hender og har selv bidratt i begge rapportene.

— De beste bankene har tatt mye ansvar – KLP har til og med besøkt Borneo. At enkelte banker tar mye ansvar viser at det er mulig, og at bankene faktisk har ansvar for hvordan selskapene de investerer i opererer, sier Stolpestad

Skuffet over sparebankene

Sparebankene viser for tredje gang på kort tid at de ikke foretar seg nok på etikk og miljøspørsmål.

- Banken må ha en grunnleggende gjennomgang om hvordan de forvalter sine fond, sier Ingrid Stolpestad, rådgiver i Framtiden i våre hender.

Oljefondet må bli mer åpne

Norges Bank, som forvalter oljefondet, publiserer ikke informasjon om sine vurderinger for uttrekk og om ansvarlig eierskap på enkeltselskapsnivå. Det er ekstra problematisk da mange andre aktører følger Norges Banks vurderinger.