Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Noe stort har skjedd!

Sist uke solgte DNB seg ut av oljerøret Dakota Access Pipeline i USA. Alle norske banker har nå trukket seg ut. Våre medlemmer og engasjement fra forbrukere har vært avgjørende. Tusen takk!

Foto: Adam Alexander Johansson
Foto: Adam Alexander Johansson

Sist uke solgte DNB seg ut av oljerøret Dakota Access Pipeline i USA. Alle norske banker har nå trukket seg ut. Våre medlemmer og engasjement fra forbrukere har vært avgjørende. Tusen takk!

Det er snakk om 5,9 milliarder kroner ut av en oljeledning som bryter med urfolksrettigheter. Den bryter med vårt felles ønske om et levelig klima.

 Vi har brukt utallige timer på dette arbeidet. For et halvt år siden oppdaget vi at DNB var involvert i dette prosjektet. Et stort engasjement som startet i de samiske miljøene, spredte seg til norsk presse og til hele landet. Vi gravde fram informasjon selv, både fra utlandet og i Norge. Vi fant ut at flere og flere norske banker var involvert.

Så gikk vi sammen med spesielt Greenpeace og Sametinget – og presset ut en etter en. Internasjonalt har miljøvernere lykkes med det samme. Og i dag har vi oppnådd den hurtigste bølgen av uttrekk fra fossil industri vi har sett noensinne. Det gir grunn til optimisme.

Samtidig er det med stor sorg vi ser Trump la selskapene fullføre oljerøret. Det har vært et hardt slag, spesielt for urfolk i området som har gitt alt i kampen mot prosjektet. Men det er ingen tegn til at folk gir seg. Tvert imot er det økt intensitet i miljøkampen. Mobiliseringen rundt urfolksreservatet Standing Rock har gitt hele verdens miljøbevegelse en samling og styrke som trengs fremover.

Det at norske banker og store finansielle aktører internasjonalt trekker seg ut, kan være starten på store og nødvendige endinger i banknæringen. Det er sjeldent at denne typen summer blir flyttet av hensyn til miljø og urfolk. Bankene har merket seg utholdenheten og kraften til miljøbevegelsen. Dette vil de huske når de skal investere i fremtiden. Og hvis ikke, så kommer vi til å minne dem på det!

Takk for at du engasjerer deg og gjør dette arbeid mulig. Sammen skaper vi endring!

PS: På http://etiskbankguide.no/ kan du sjekke hvordan din bank rangeres på etikk og miljø. Neste uke vil vi sette fokus på hvordan norske banker er involvert i den grusomme ødeleggelsen av regnskogen i Borneo. Følg med!

Mer info om norske bankers involvering i Dakota Access finner du her