Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Demonstrasjon mot oljerørledningen Dakota Access. (Foto: Peg Hunter / CC / Flickr)

PR-triks fra DnB

Norges største bank har i to runder villedet et norsk og internasjonalt publikum.
Demonstrasjon mot oljerørledningen Dakota Access. (Foto: Peg Hunter / CC / Flickr)
Demonstrasjon mot oljerørledningen Dakota Access. (Foto: Peg Hunter / CC / Flickr)
Norges største bank har i to runder villedet et norsk og internasjonalt publikum.

Akkurat nå mobiliserer urfolk og amerikanske militære veteraner mot oljerørledningen Dakota Access. Oljerøret skal trekkes gjennom store deler av USA, med betydelige fare for at oljesøl kan ødelegge drikkevann i urfolksområder.

Dersom rørledningen blir ferdig, skal den transportere rundt 470.000 fat med råolje hver dag. Det er på størrelse med en tredjedel av hele Norges daglige oljeproduksjon.

President Obama stoppet prosjektet like før jul, men president Donald Trump valgte å omgjøre Obamas beslutning, og vedtok like etter han kom til makten, at oljerøret likevel skulle bygges.

«Energy Transfer» som er selskapet står bak oljeledningen, har liste av oljesøl i USA som er langt som et vondt år. At urfolk er redde og bekymrede er derfor lett å forstå.

Midt oppi dette står Norges største bank. De har til nå gjort flere kløktige PR-grep for å unngå kritikken som har kommet.

Først solgte de sine aksjer for 26 millioner kroner, 17.november i fjor. Dette ble mottatt med jubelrop i sosiale medier, og folk over hele kloden tolket det som en stor seier. Overalt var overskriften «DNB selger seg ut av Dakota Access». Det DNB unnlot å informere om, var lånet de fortsatt de hadde til prosjektet, på vel 4,5 milliarder kroner.

Slik fikk de en pen PR-gevinst, og satt musestille og så hele verden skryte av bankens sosiale ansvarlighet. Men PR-strategien stoppet ikke med det. I januar ble lånet til oljerøret på refinansiert. Den offisielle versjonen fra DnB var at de beholdt sitt lån, på samme størrelse som tidligere. Sannheten er en annen. Mens DnB kunne valgt å si opp lånet, overlot de det til en annen avdeling i banken.

Nå videreformidler banken lånet til sine rike kunder. På denne måten øker banken sin økonomisk involvering med oljerøret og klarer til alt overmål å tjene penger på prosjektet. Det gjør de gjennom gebyrer og rådgivingstjenester som de velstående kundene må betale til dem.

Kjære DnB! Stopp villedningen av det norske og internasjonale publikummet. Trekk dere helt ut av Dakota Access før det nå igjen eksploderer i USA, og vis til en hel finansverden at dere tar ansvar.